Zavřít reklamu

Imagine-a-battery-for-your-phone-that-will-charge-to-70-full-in-two-minutes-and-last-for-20-yearsUživatele iPhonů trápí na jejich Apple miláčcích především výdrž baterie. Je celkem známé, že iPhone vydrží na baterii opravdu málo a je nutné ho nabíjet skoro každý den. Samozřejmě se to liší od toho, jak konkrétní uživatel svůj iPhone přes den používá, zda má zapnutý mobilní internet nebo je na Wi-Fi, zda surfuje a hraje hry atd. Ovšem je také důležité nastavit si iPhone tak, aby dělal jen činnost, které potřebujeme, nikoli aby zbytečně plýtval energii baterie. Pojďme si tedy ukázat, jak zvýšit výdrž baterie na maximum.

Zkontrolujte využití baterie
Na iPhonu si můžete zkontrolovat, které aplikace vybíjí vaši baterii nejvíce. Stačí jít do Nastavení –> Obecné –> Využití –> Využití baterie a zde se vám zobrazí, kolik procent si která aplikace vzala buďto za posledních 24 hodin nebo 7 dnů v čase, kdy se iPhone nedobíjí. Také sem můžete nahlédnout v době, kdy je váš iPhone skoro vybitý a zkontrolovat si, kolik hodin vydržel od posledního nabití, a kolik hodin jste ho aktivně používali.

Aktualizace aplikací na pozadí
Prvním a asi nejdůležitějším jsou aktualizace aplikací na pozadí. Jak je již z názvu zřejmé, pokud právě nepoužíváte některou ze svých aplikací, neznamená to, že nevybíjí vaší baterii, aplikace se pravděpodobně aktualizuje na pozadí a tudíž spotřebovává i zlomek nějaké energie. Omezte tedy aktualizace na pozadí v Nastavení –> Obecné –> Aktualizace aplikací na pozadí tím, že povypínáte aktualizace u všech aplikací, které nepoužíváte nebo u kterých to není příliš nutné. Lze vypnout také celou službu. Pokud ji však vypnete, systémové aplikace jako Mail nebo Zprávy se budou na pozadí stále aktualizovat.

využití baterie Aktualizace aplikací na pozadí

Polohové služby
Polohové služby jsou ke správnému fungování map nezbytné, ovšem jsou i náročné na baterii a často je využívají aplikace, u kterých to ani nepotřebujete. V Nastavení –> Soukromí –> Polohové služby můžete využívání polohy pro jednotlivé aplikace omezit nebo zcela zakázat. Některé aplikace využívají polohové služby pouze při jejím používání, některé ale vždy. Polohové služby můžete taky zcela vypnout.

Automatický jas nebo vlastní regulace jasu
Dalším velkým spotřebitelem vaší drahocenné baterie je jistě displej a především pak jeho podsvícení. Je naprosto zbytečné mít stále nastavený jas na maximum a to i v době, kdy to není nutné. Samozřejmě jsou chvíle, kdy to jinak nejde, ale právě v těchto chvílích by vám měl pomoci automatický jas. Ten zapnete v Nastavení –> Zobrazení a jas a zde jej stačí povolit.

Ovšem co jsem tak vypozoroval, tak automatický jas funguje poněkud zvláštně. Pokud jej totiž zapnete a už nijak s jezdcem na jas nemanipulujete, tak funguje zcela bez problému. Pokud však máte automatický jas zapnutý a upravujete jas pomocí jezdce někdy během dne, tak už se potom automaticky (například po nějaké době) nezreguluje. Jste pak nuceni opět automatický jas vypnout a zapnout. Podle mého názoru by se buďto v případě automatického jasu měl zamknout jezdce, aby nebylo možné s ním manipulovat nebo v lepším případě by se při manipulaci jezdce měl automatický jas deaktivovat. V současné době se však neděje ani jedno.

Efektivnější způsob se může zdát i ten, že budete mít automatický jas zcela vypnutý a budete si ho regulovat sami na nejnižší možnou hodnotu vzhledem k současnému osvětlení. Nesmíte ovšem nikdy zapomenout po zvýšení jasu ho opět snížit. Pokud budete tuto praktiku používat opravdu poctivě a budete jas regulovat správně, vaše výdrž by se měla zvýšit.

Polohové službyAutomatický jas

Synchonizace pošty, kalendářů atd.
Samozřejmě i častá synchronizace pošty, kalendářů, kontaktů, poznámek, připomínek atd. má na svědomí vybíjení baterie. stačí v Nastavení zvolit Pošta, kontakty, kalendáře a zde zvolte iCloud nebo i jiný účet, který ve svém telefonu používate. Povypínejte všechny služby, které po daný účet nepoužíváte. Poté zvolte Vyzvedávání dat a opět pro jednotlivé služby zvolte Vyzvedávání, Push nebo ručně. Interval pro vyzvedávání si můžete nastavit dole na 15, 30 nebo 60 minut. Lze použít také ruční vyzvedávání, které je sice šetřivé, ale nepohodlné.

Synchonizace pošty, kalendářů 2 Synchonizace pošty, kalendářů Synchonizace pošty, kalendářů 3

Vypněte mobilní data a oznámení pro jednotlivé aplikace
V Nastavení úplně dole je seznam všech aplikací, které jste do mobilu nainstalovali z iTunes App Store. U jednotlivých aplikací můžete upravovat, zda budou využívat vaší poloho a kdy, jestli se budou aktualizovat na pozadí, kam budou mít přístup, jestli budou zobrazovat upozornění a jaká a zda budou používat mobilní data. To vše můžete u každé aplikace zakázat či povolit. Doporučuji zakázat především používání mobilních dat u aplikací, u kterých to není potřeba. Šetří to nejenom vaši baterii, ale zčásti také vaše FUP. Využívání mobilních dat budete moci zakázat nebo povolit pouze v případě, že je momentálně budete mít na vašem iPhonu zapnutá. I omezení oznámení může pomoci k dosažení větší výdrže. Pokud vás budou aplikace neustále upozorňovat, budou v době, kdy máte telefon zhasnutý, displej neustále probouzet, a to se podepíše na výdrži vaší baterie.

mobilní data a oznámení mobilní data a oznámení 2

Ostatní
V Nastavení –> iTunes a App Store můžete zakázat automatické stahování Hudby, Aplikací, Knih a především pak Aktualizací. Docílíte tím toho, že například aktualizace pro aplikace, které máte stažené se nezačnou automaticky stahovat, ale čekají, až tak provedete sami.

V Nastavení –> Obecné –> Uzamčení zvolte dobu pro uzamčení na 1 minutu, pokud máte jinak.

V Nastavení –> Tapeta můžete zvolit klasickou tapetu namísto dynamické. Klasická tapeta by měla být o něco úspornější, než dynamická.

V Nastavení –> Obecné –> Hledání ve Spotlightu odškrtejte volby, které nepotřebujete. Pokud Spotlight nepoužíváte vůbec, tak odškrtejte vše. Některé ze zde vypsaný služeb využívají i polohu, tudíž využívají i baterii. Na iPhonu 4s s iOS 8 by mělo odškrtání všech nabídek zvýšit i plynulost systému.

Vypínejte Bluetooth a Wi-Fi, když nejste na žádnou síť momentálně připojeni. Pokud je totiž Wi-Fi zapnutá, neustále skenuje okolní sítě, ke které by se mohla připojit.

iTunes a App StoreHledání ve Spotlightu Tapeta

Dnes nejčtenější

.