Zavřít reklamu

Apple WatchApple vydal pro vývojáře betu Xcode 6.2 a iOS 8, jejíž součástí je také WatchKit, díky kterému mohou vývojáři začít vytvářet a testovat aplikace pro Apple Watch. Vzhledem k tomu, že Apple Watch budou na trhu až na jaře 2015, mají vývojáři dostatek času k tomu, aby bylo již v první den zahájení prodeje dostatečné množství aplikací k dispozici. Vše má však jeden zásadní problém, o kterém nám Apple zapomněl říct. Na Apple Watch totiž vývojáři nemohou vytvářet samostatné aplikace a nemohou aplikace dokonce ani monetizovat! Co to tedy znamená v praxi? WatchKit a podmínky Applu neumožňují vytvářet aplikace, které fungují samostatně na hodinkách bez toho, aniž byste nemuseli používat také iPhone.

Apple WatchKit je extrémně omezený a vývojáři na Twitteru již v současné době vyjadřují své zklamání s tím, jak Apple omezil možnosti programování a náš kamarád Lukáš Petr, od kterého znáte aplikace jako je Routie nebo Quadratic Master je také nemile zaskočen tím, jak omezené programovací prostředí pro Apple Watch je. Z vývojářského hlediska totiž nejsou Watch aplikace další samostatnou kategorií aplikací, tak jako jsou aplikace pro iPhone a iPad, ale jedná se pouze o další kategorii v takzvaných extensions, nebo-li rozšířeních, které pinesl iOS 8 a do kterých patří klávesnice a widgety v notifikačním centru. Apple považuje Watch Apps za rozšíření iOS aplikací a ne za samotné aplikace!

Zajímavé je, že iOS aplikace komunikují v reálném čase s aplikací běžící na Apple Watch, tudíž hlavní činností Apple Watch je zobrazováni samotného výkonného kódu běžícího na iPhonu. To v praxi znamená, že vám na iPhonu běží aplikace jako je například Facebook a na Apple Watch se zobrazí notifikace o tom, že vám například došla zpráva a může se zobrazit i celá zpráva, ale není možné, aby vývojář naprogramoval aplikaci pro Apple Watch, když nemá aplikaci pro iOS. Ve výsledku tak vždy musí být dostupná aplikace pro iPhone nebo iPad/iPod touch a následně vývojáři mohou naprogramovat aplikaci pro Apple Watch, která funguje jako rozšíření iOS verze aplikace.

Apple_Watch_Simulator

Podle Apple Watch Human Itergace guidelines, tedy podle příručky od společnosti Apple pro vývojáře, která informuje o tom, jak má pracovat uživatelské rozhraní Apple Watch, mají aplikace na hodinkách předpokládanou dobu běhu v řádu vteřin. Hlavní úkolem aplikace na hodinkách je zobrazit aktuální údaje/akce, dané aplikace z iOS zařízení a poté se lidově řečeno klidit z cesty. V podstatě tedy mohou aplikace na Apple Watch dělat pouze základní věci a to jsou notifikace, trackování a například poskytnutí informací o letech, bookingu hotelů a tak dále. Apple Watch tedy vnímejme jako notifikační centrum pro iOS a OS X zařízení, protože tim také jsou! Jak jsme již ukázali v článku Na internet uniklo 30 minutové video, Apple jasně ukázal, jaký je účel nejen aplikací pro Apple Watch, ale také samotných hodinek.

WatchApp_storyboard

Apple nabídl vývojářům ke stažení ukázkovou aplikaci s názvem Lister, která demonstruje, jak vytvořit sdílení dat mezi iOS, OS X a Apple Watch, právě z aplikace Lister, potažmo z Apple Watch simulátoru pochází screenshoty a video v tomto článku. Když Apple představil své inteligentní hodinky, řada lidí omlouvala chybějící senzory a nutno dodat, že i chybějící iluze, které vytvořilo najmutí nejlepších odborníků na světě na funkce, které by byly zřejmě přelomové, ale Apple Watch je neobsahují.

Většina z těch, kteří Apple Watch omlouvala měla jediný a to ten nejsilnější argument, tedy v případě Applu ten nejsilnější. Všichni totiž jednoznačně tvrdili, že stejně jako u iPhonu nebo iPadu přinesou ten správný zážitek a především užitek až vývojáři a jejich aplikace. Nyní je však již jasné, že vývojáři mají značně svázané ruce a Apple bere hodinky jako notifikační a také měřící centrum pro iOS zařízení. Uvidíme za pár měsíců, zda právě tento styl aplikací, respektive notifikací je přesně tím, co od Apple Watch chceme nebo nám budou chybět plnohodnotné a především samostatné aplikace. Jedno je však již dnes jasné, pokud nemáte iPhone, pak jsou vám Apple Watch skutečně na jednu věc a tou je zobrazování času. Závěrem bych chtěl poděkovat Lukáši Petrovi, od kterého pochází technické poznatky použité v tomto článku, který nám pomohl připravit. Lukáše můžete sledovat na jeho Twitteru @luksape.

Dnes nejčtenější

.