Zavřít reklamu

WatchPadVždy když byl Steve Jobs na návštěvě, podrobně si zapisoval vše, o čem pánové z tehdy největších počítačových gigantů na světě mluví a tak se stalo, že si jednoho dne přinesl do Apple nápad na počítačovou myš od Xeroxu, kterou nakonec Apple jako první na světě představil světu. Zdá se, že když byl Steve na návštěvě v IBM v roce 2001, přinesl si Apple Watch. Když začnu mluvit o dotykovém displeji, digitální korunce a uživatelském rozhraní založeném na kruzích i přesto to, že displej je čtvercový, o zařízení, které umožňuje prohlížet telefonní kontakty, kalendář a mnoho dalšího, asi vás logicky jako první napadnou Apple Watch.

To však jen proto, že jste v roce 2001 asi příliš nesledovali vývoj na scéně takzvaných wearables, tedy ona vlastně žádná scéna neexistovala, ovšem IBM představilo svůj koncept IBM WatchPad, na který se nyní máte možnost podívat na následujícím videu a sami si rozhodněte, zda je podobnost s Apple Watch čistě náhodná, tedy alespoň v tom, co se technologií týká. Žádné jiné nositelné zařízení od roku 2001 totiž nenabízí digitální korunku, s tou příšel až Apple u svých Apple Watch. Samozřejmě nemůžeme obvinit Apple z kopírování a už vůbec ne v situaci, kdy má s IBM nejlepší vztahy za posledních… no vlastně od vzniku obou společností. Sami se však podívejte na to, jak vypadají WatchPad a pamatujte, že je rok 2001!

Navíc nesmíme zapomenout dodat, že hodinky WatchPad v roce 2001 disponovaly digitálním akcelometrem, rozhraním Bluetooth, Infra portem, vibračním motorkem, reproduktorem, mikrofonem a nyní se podržte, nechyběl totiž ani senzor otisků prstů! Pokud se na to tedy podíváme bez ohledu na design, který se samozřejmě za posledních 13 let neskutečně posunul, pak jsou vlastně 13 let staré hodinky od IBM vybavenější než Apple Watch.

IBM WatchPad

Co mě však na celých Apple Watch a IBM WatchPad fascinuje nejvíce, je skutečně jen „minimální“ pokrok, který vývojáři za 13 let dokázali udělat. Vezměte si, jak vypadal mobilní telefon v roce 2001 a jak vypadá dnes, jak vypadal notebook a tak podobně. Vše se dramaticky změnilo a porovnat telefon z roku 2001 a 2014 je nemožné. Oproti tomu to na co se díváme na videu jako na WatchPad od IBM z roku 2001 je celkem porovnatelné s tím, co vidíme u Apple Watch. Samozřejmě jsou Apple Watch někde jinde, ale kdyby vám v roce 2001 někdo řekl, že takto bude vypadat telefon a ukázal vám iPhone, tak byste si klepali na čelo, ale kdyby vám někdo ukázal WatchPad a řekl vám, že za 13 let bude vypadat jako Apple Watch, asi by vás to nijak nepřekvapilo.

Dnes nejčtenější

.