Zavřít reklamu

OS X Yosemite iconJednou ze zajímavých funkcí OS X, kterou možná někteří uživatele neznají nebo nepoužívají, jsou tzv. Aktivní rohy, které si můžete nastavit v Předvolbách systému. Funkce je lehce podobná té, co možná znáte například z Windows 7, kde když jste klikli do pravého dolního rohu na hlavním panelu, tak se vám zobrazila plocha. Ve Windows jde nastavit, zda se má tato plocha zobrazit ihned po najetí nebo až po kliknutí na malý, obdélníkový panel. V Mac OS X však můžete využít všechny rohy obrazovky a dokonce si pro každý roh zvlášť nastavit odlišnou funkci dle svého přání.

Možná si říkáte, že na tom není nic k vysvětlování a že je tato funkce prostá a jednoduchá. Někteří však Aktivní rohy přestali používat například z toho důvodu, že je rozčilovalo při každém neúmyslném najetí do některého z rohů spuštění nastavené funkce. Často se tak stává například při zavírání okna v levém horním rohu, kde při najetí na křížek omylem kurzorem najedete do rohu a ihned na vás vyskočí předvolená funkce.

Tomuto ovšem lze předejít pomocí  funkčních kláves. Pro jednotlivé rohy je možné nastavit, aby se funkce zobrazovala ihned po najetí do rohu. Co ale někteří nevěděli je, že najetí můžete kombinovat s některou z funkčních kláves, jako je Cmd (⌘), Shift (⇧), Alt (⌥) či Ctrl (^). Možné je také použít jejich kombinaci. Například tedy můžete zmáčknout  Cmd (⌘) + Shift (⇧) + najet do některého z rohů a spustí se předdefinovaná funkce. Tato pomůcka tak pomůže předejít nechtěným aktivováním služby po najetí do jednoho z rohů.

Aktivní rohy nastavíte v Předvolbách systému –> Plocha a spoříč nebo Mission Control –> Aktivní rohy… (tlačítko dole). Funkce lze nastavit pro všechny čtyři rohy obrazovky. Při nastavování jednoho z rohů si vyberete z nabídky akcí a pokud chcete aktivní roh kombinovat s funkční klávesou, stačí při vybírání funkce držet příslušnou klávesu, kterou chcete použít. Takto můžete stisknout až čtyři klávesy najednou, což je ve finále poněkud nepraktické. Všechny funkce, které lze nastavit můžete vidět na obrázku níže. Vhodné je například do jednoho z rohů nastavit, aby se aktivoval spořič obrazovky, jelikož pokud máte aktivované přihlašovací heslo, počítač se vám takto v rychlosti zamkne. Rozhodně doporučuji spořič nastavit s nějakou z funkčních kláves, aby nedocházelo k tomu, že si omylem budete uzamykat neustále počítač. Změny potvrdíte tlačítkem OK. Teď už jen kdykoliv stačí stisknout navolenou klávesu(y) a přejet do nastaveného rohu. Aktivní rohy mnohdy urychlí práci s počítačem Mac, tudíž tuto funkci rozhodně doporučuji používat, časem si ji jistě oblíbíte a už si bez ní práci nedovete představit.

aktivní rohy

Dnes nejčtenější

.