Zavřít reklamu

OS X Yosemite iconTaké jste se po přechodu na OS X Yosemite divili, kam se podělo tlačítko na maximalizování okna a že ho nahradilo tlačítko pro aktivování okna na celou obrazovku? V předchozí verzi systému se tlačítko, které umožňovalo aktivovat okno na celou obrazovku vždy nacházelo na horním panelu v pravém rohu, v Yosemite se však přesunulo na levou stranu a nahradilo tak tlačítko (+) pro maximalizování okna. Vývojáři z Applu však maximalozování okna z Yosemite neodstranili. Právě naopak, původní tlačítko sice skryli, ale přidali ještě jednu možnost, jak okno maximalizovat.

Pokud dáváte přednost maximalizováni okna, namísto toho, abyste ho aktivovali do režimu celé obrazovky, můžete tak učinit zcela jednoduše. Stačí, když najedete na zelené tlačítko v levém horním rohu obrazovky, které se nachází vedle tlačítek pro minimalizování a zavření okna. Najeďte přímo na zelené tlačítko, měly by se objevit dva malé trojúhelníčky, které směřují od sebe. Nyní stiskněte klávesu alt (option, ⌥) a mělo by se zobrazit (+), když na něho kliknete, tak se vám okno maximalizuje, když kliknete znovu, vrátí se do původního stavu. Bohužel jsem prozatím nenašel způsob, jak nastavit, aby zůstalo tlačítko (+) napořád a tlačítko pro aktivování režimu celé obrazovky aby se zobrazilo například po stisknutí klávesy alt. Pokud někdo z našich čténářu ví, jak na to, budu velice rád, když se s námi podělí v komentářích pod článkem.

green-button-maximize-behavior-os-x-yosemite

Existuje však i druhý způsob, ale má jednu podmínku. V nastavení Docku, do kterého se dostanete přes Předvobly systému –> Dock, si odškrtněte možnost Minimalizovat okno dvojím kliknutím na záhlaví. Nyní, když budete mít tuto možnost deaktivovanou, tak po dvojím kliknutí na záhlaví okna se vám okno maximalizuje, když poklepete znovu, tak se okno opět vrátí do původního stavu. Pokud jste však zvyklí používat minimalizování okna dvojím kliknutím na záhlaví, tak můžete používat první variantu, která je uvedena výše.

Snímek obrazovky 2014-11-03 v 20.22.57

Podle mého názoru je maximalizování okna na OS X poněkud matoucí. Prozatím se mi vždy okno nemaximalizovalo na celou obrazovku, ale vždy jen na část. I když jsem se snažil okno všemožně nastavit, tak se mi to vše opět nějak rozházelo. Doporučuji raději používat některou z aplikací třetích stran jakou je například Window Magnet z Mac App Store, o které si můžete přečíst článek, na který je odkaz uveden níže.

Dnes nejčtenější

.