Zavřít reklamu

iPad Air 2 battery lifeKdyž Apple představi iPad Air 2, pochlubil se tenčím tělem a uvedl, že i přes to, že se jedná o nejtenčení tablet na světě, je výdrž iPad Air 2 stejná, jako u jeho předchůdce, tedy až 10 hodin. To stejné pak uvedl také u iPadu mini 3, ovšem server Phonearena.com nám nyní ukáže, že realita je někde jinde a dokonce ani Apple nedokázal obelstít fyzikální zákony a tak menší baterie vydrží samozřejmě méně a to poměrně výrazně méně. Během testu je na iPadu spuštěn webový script, který simuluje běžné chování uživatele.

Test začíná s plně nabitým zařízením a končí v momentě, kdy se zařízení samo vypne. Pro všechna zařízení jsou tedy stejná pravidla a měří se výdrž jejich baterie. Osobně mám zkušenosti, že mi iPad mini 2 s Retina displejem vydrží déle, než je uvedeno v testu, to však nevadí, protože pro všechny testované zařízení platí stejné podmínky a tak test ukazuje reálné rozdíly ve vydrži. iPad Air dokázal v tomto testu vydržet 8 hodin a 38 minut, což je skutečně velmi dobrý výsledek, ovšem iPad Air 2 vydrží stejnou zátěž jen 7 hodin a 27 minut, tedy o více než 70 minut méně.

iPad mini s Retina displejem (iPad mini 2) dokázal pracovat 8 hodin a 28 minut, ovšem iPad mini 3, pouze 6 hodin a 53 minut, což je o hodinu a půl hodiny méně. Rozdíl mezi předchozí generací a současnou je tedy poměrně značný, obzvlášť v případě iPadu mini, který v loňské generaci získal hodnocení Excellent, zatím co letos jen Good. Apple však garantuje stejnou výdrž baterie jako u předchozí generace a to i přesto, že baterie v iPad Air měla kapacitu 8820mAh, zatím co v iPadu Air 2 má kapacitu jen 7340mAh a vemte v potaz, že rozdíl 1500mAh je kapacita baterie v iPhone 5s!

Samozřejmě existují cesty jak i s menší baterií dosáhnout stejné výdrže a to zejména změnou podsvícení displeje, hustoty bodů, úspornějším procesorem a tak dále. Právě na to Apple zřejmě vsázel, ovšem jak se ukázalo, jedná se v případě Applu skutečně jen o marketing a žádný zázrak se neodehrál. Nové iPady zkrátka vydrží reálně méně než předchozí generace.

iPad Air Battery life

Dnes nejčtenější

.