Zavřít reklamu

iTunes App storeWSJ uvádza, že podľa testovania aplikácií sa dá povedať, že až 60 percent z testovaných 1 211 aplikácií z iTunes App Store nespĺňa ani základné bezpečnostné predpoklady ochrany osobných údajov. Jedná sa pritom o aplikácie od vývojárov tretích strán. Tieto aplikácie zlyhali v testoch na základe troch kritérií: 1. Aplikácia neprezradila, ako využíva osobné údaje, 2. Používateľ musel súhlasiť so spracovaním nadmerného množstva osobných údajov pri sťahovaní aplikácie a 3. Zásady ochrany osobných údajov neboli na obrazovke telefónu dostatočne viditeľné a spracované tak, aby si ich mohol užívateľ prečítať.

Skúmanie bolo vykonané pod záštitou amerického federálneho úradu pre obchod. Najbežnejší problém, ktorý sa vyskytol až u 43 percent aplikácií, bol pomenovaný vyššie v bode 3. Konkrétny dôvod je vysvetlený tak, že na menšom displeji iPhone nebolo dobre čitateľné, ako zaobchádza aplikácia s údajmi a po priblížení pomocou gesta Pinch-to-zoom nebolo možné posúvať text hore a dolu rovnako ako do strán. 31 percent aplikácií žiadalo prístup k osobným údajom ako sú kontakty a až 30 percent aplikácií nemalo žiadne zabezpečenie proti úniku informácií.

Americká vláda zvažuje schválenie zákona, ktorý by vývojárom udával povinnosť zahrnúť do svojich aplikácií bezpečnostné opatrenia, ktoré by sa týkali hlavne ochrany osobných údajov. Tento zákon je zatiaľ v štádiu návrhov, no už čoskoro by mohol prejsť schvaľovacím procesom. Rovnako tak aj Európska únia vydala pred rokom podobný zákon, ktorý však nič priamo neprikazuje a je len v rovine odporúčania.

App Store

*Zdroj: WSJ

Dnes nejčtenější

.