Zavřít reklamu

uber_iconNedávno jsme vás informovali o tom, že aplikace která ve světě způsobila demonstrace a stávky dopravců a taxikářů dorazila také do Prahy. Uber však v Praze slouží jen jako Liftago nebo Hopin a jeho hlavní přednost, díky které si aplikaci oblíbili miliony lidí na světě nevyužívá, o tom si však více přečtete přímo zde. Dnes v Německu začalo platit předběžné opatření, které zakazuje v celém Německu používání aplikace a služby UBer. Podle soudu totiž Uber představuje nekalou konkurenci pro běžné taxislužby, které ve Frankfurtu nad Mohanem hojně demonstrovaly.

Německé vedení Uberu se chce v nejbližších dnech odvolat. Soud rozhodl na základě žaloby největší Německé taxislužby Taxi Deutschland a soudce nakonec shledal, že Uber skutečně porušuje zákon o přepravě osob, protože řidiči Uberu nemají oprávnění na poskytování podobných služeb. „Uber je pouhým zprostředkovatelem a na dopravě osob se přímo nepodílí, vzhledem k charakteru služby se však podílí na každém porušení zákona o přepravě osob, kterého se dopustí řidiči, jenž Uber využijí. S okamžitou platností proto zakazujeme používání aplikací a služeb Uber a UberPop v celém Německu,“ uvedl soud.

V případě porušení zákazu hrozí za každou jednotlivou jízdu s využitím Uberu pokuta do výše 250 000€, což je zhruba 7 000 000Kč. Zástupci Uberu v Německu uvedli pouze v krátkosti: „Rozsudek napadneme a budeme svá práva se vším důrazem bránit.“

Co je to vlastně Uber
Klasický uber nabízí několik kategorií od UberBlack, až po UberPop s tím, že nejoblíbenější kategorií, díky které si Uber vybudoval svoji pozici na trhu je právě UberPop. Tato kategorie totiž umožňuje vstoupit do pozice řidiče každému, kdo má vlastní vůz a řidičské oprávnění minimálně tři roky. Nic víc zkrátka nepotřebujete, aplikace se neptá na to, kolik vám je let, zda jste živnostník, jak budete případné zisky danit nebo na to, zda máte taxikářskou licenci. Pokud máte auto a chcete si přivydělat, stačí se přihlásit do Uberu a následně si vás objednají lidé, kteří potřebují svézt.

Právě kvůli této funkci se však aplikace setkala s obrovskou vlnou odporu ze strany klasických taxislužeb, ale i všech autodopravců. Klasický taxikář totiž musí platit nemalé poplatky za pronájem vysílačky, poplatek za to, že jezdí pod dispečinkem který mu přivádí zákazníky a musí splnit například to, že má čistý trestní rejstřík, díky čemuž získá průkaz řidiče taxislužby, za který opět zaplatí. Celkové náklady na to, abyste se stal taxikářem včetně psychotestů, zdravotních testů a dalších věcí vyjdou na 30 – 40 000Kč. Vysílačka vás pak v Praze vyjde na 3000-6000Kč měsíčně, což je poplatek, který zkrátka musíte platit a to se nebavíme o službách typu Liftago nebo Hopin.

Celkově tak taxikář vynaloží za první měsíc jen něco málo pod padesát tisíc korun za to, aby mohl vozit zákazníky, přes Uber však můžete vozit zákazníky i vy a to bez jakéhokoli poplatku. Navíc služba není nijak monitorována a to zda zdaníte váš příjem je jen a jen na vašem svědomí. V Praze však chtěla společnost Uber splnit veškeré náležitosti, které musí mít řidič taxislužby a proto uvolnila pro Prahu pouze službu UberBlack, což znamená, že vás vždy poveze pouze registrovaný řidič, který má licenci řidiče taxislužby. UberBlack který je jako jediný dostupný v ČR, respektive v Praze, která je prvním a zatím jediným městem kde je možné Uber využívat, zahrnuje výhradně profesionální řidiče.

Díky tomu Uber v ČR stojí 40Kč za nástupní taxu a cena za kilometr je pak 23Kč, což je však cena, pod kterou se některé taxislužby dostávají s přehledem. Celkově tak v současné době služba v Praze slouží pouze jako Hopin nebo Liftago a nenabízí nic víc, než výše uvedené služby. Zda Uber přinese do ČR také tolik diskutovanou službu UberPop je prozatím ve hvězdách.

Dnes nejčtenější

.