Zavřít reklamu

android_virusFinská bezpečnostní společnost F-Secure, která patří mezi špičku ve svém oboru, zveřejnila statistiku škodlivého software pro mobilní operační systémy za první kvartál letošního roku. Za první tři měsíce letošního roku bylo zaznamenáno 277 nových mobilních hrozeb z čehož 275 útočilo výhradně na operační systém Android. O napadení iOS se pokusil jen jeden nový škodlivý software a ten byl ještě k tomu zacílen pouze na Jailbreaknuté telefony, tablety a multimediální přehrávače, na klasické zařízení bez Jailbreaku neměl žádný vliv. Druhý virus který nebyl cílený na Android se pak zaměřil na operační systém Symbian.

91% všech škodlivých softwarů byl malware a 9% takzvaných PUA, tedy softwaru který se snaží získat z telefonu citlivá data. Zajímavé je, že rovněž roste procento škodlivých softwarů, které jsou zacíleny na to, aby z uživatelů získaly peníze a to například tím, že odesílají placené sms na prémiová čísla nebo zablokují telefon a žádají platbu aby došlo k odblokování. Přisuzovat navíc cílenost útoků tomu, že je Android nejrozšířenější je v tomto případě nesmysl.

Android totiž sice je nejrozšířenější, ovšem na druhou stranu půl miliardy iOS zařízení je pro hackery taktéž značná motivace a přesto na iPhone vznikl stejný počet škodlivých kódů jako na Symbian, jehož uživatelé se počítají na stovky tisíc maximálně pár milionů. Pokud tedy chcete nejbezpečnější mobilní operační systém na světě, pak je volba zřejmě jasná.

Mobile_Threat_Report_Q1_2014

Dnes nejčtenější

.