Zavřít reklamu

SiriApple odkúpil Siri už v roku 2010 a už o rok neskôr ju priniesol na obrazovky iPhone 4S a ďalších novších iOS zariadení. Siri je v našich zariadeniach prítomná už takmer 3 roky, no za ten čas sa veci zmenili a spoluzakladatelia projektu Dag Kittlaus a Adam Cheyer medzitým opustili Apple. Toho, čo vyvinuli a následne predali Applu, sa však nevzdali a rozhodli sa založiť spoločnosť Viv Labs, ktorá pracuje na digitálnom asistentovi, ktorého pomenovala jednoducho ako Viv. V čom sa ale Viv odlišuje od Siri?

Narozdiel od Siri, Viv má veľmi blízko k umelej inteligencii. Jeho kód bol navrhnutý tak, že vie pochopiť viaceré položky v otázke a na ich základe sa vie súčasne spojiť s viacerými službami a aplikáciami, ktoré súvisia s položenou otázkou. Jeho kód vie dokonca za behu generovať kód v prípade, že je to nutné – zatiaľ čo u Siri platí, že je schopná pracovať len s tým, k čomu bola vytvorená a nedokáže sa sama učiť nové veci. Ako príklad použili členovia tímu Viv Labs zložitú vetu „Give me flight to Dallas with a seat that Shaq could fit in.“ Na základe toho softvér vyhľadá informácie v službách a aplikáciách ako je Kayak, SeatGuru alebo NBA Media Guide. Navyše, program dokáže zistiť všetky potrebné detaily behom sekundy a práve to v kombinácii s inteligenciou systému ohúrilo aj viceprezidenta Google Now Vishala Sharmu. Sharma ostal ohromený po tom, ako Viv dokázal nájsť takú fľašu vína, ktorá najlepšie pasovala k jedlu. Viv ju navyše dokázal nájsť na základe pomerne zložitej vety: Cestou k bratovi potrebujem kúpiť nejaké lacné víno, ktoré pasujelasagniam.“

Toto funguje pochopiteľne aj u mnohých ďalších vetách, ktoré užívatelia povedia. Digitálny asistent ich však pochopí veľmi rýchlo a kvôli dynamickosti kódu nehrozí, že by vyhodil vetu, že vám asistent nerozumel. Viv je tak podľa slov jeho autorov akýmsi „mozgom sveta“, ktorý sa dokáže navyše naučiť o svojich užívateľoch a vie sa im prispôsobiť. Narozdiel od Siri, ktorá bola celý čas mierená ako produkt pre iPhone, Viv chce byť licencovaný pre viaceré zariadenia, ako napríklad televízory, autá alebo prístroje pripojené k internetu. „Som nesmierne hrdý na Siri a jej dopad na svet, ale v mnohých ohľadoch toho mohlo byť viac. Teraz chcem spraviť niečo väčšie než telefón, väčšie než zákazník, väčšie než desktop alebo podnik. Chcem spraviť niečo, čo môže od základu zmeniť spôsob, akým je budovaný softvér,“ uviedol Adam Cheyer, spoluzakladateľ oboch projektov.

viv
*Zdroj: wired.com

Dnes nejčtenější

.