Zavřít reklamu

HomeKitInternet of Things, to je to, čo by malo v budúcnosti doplniť ekosystém iOS. Spoločnosť Apple už predstavila rozhranie HomeKit a nielen že nám v budúcnosti umožní, aby sme ovládali domácnosť pomocou telefónu, ale zrejme ona sama začne vyrábať produkty, ktoré budú využívať HomeKit. K takým produktom by mal pochopiteľne patriť ovládač a ako nám naznačil Google, ovládačom pre inteligentnú domácnosť môžu byť inteligentné hodinky, ktoré budeme mať prakticky vždy po ruke a nebudeme ich musieť ovládať pomocou ďalšieho ovládaču.

Google to naznačil na vývojárskej konferencii I/O 2014, ktorá sa konala koncom minulého mesiaca. Tam spoločnosť odhalila, že plánuje prepojiť hodinky so systémom Android Wear s inteligentnými termostatmi Nest a ďalšími produktami, ktoré odkúpená spoločnosť vyrobí. K ich ovládaniu sa pritom bude využívať hlasové ovládanie Google Now, no keď to bude treba, potom budú k dispozícii aj tlačidlá na obrazovke. Zásadným rozdielom medzi Apple a Google je však to, že Google je naďalej otvorenejší a tak už teraz umožňuje vývojárom, aby prepojili hardvér z IoT s inteligentnými hodinkami. Technológia funguje prakticky bezprostredne a je možné ju začať používať na hodinkách s Android Wear prakticky hneď po počiatočnom nastavení. Prototyp technológie nie je taký rýchly, čo je vidieť na videu nižšie, na druhú stranu sa však jedná o elektroniku, ktorú o podporu hlasového ovládania obohatil vývojár – jednotlivec. Očakáva sa teda, že produkty pre koncových spotrebiteľov budú rýchlejšie.

Ovládanie domácnosti pomocou hlasu je pritom niečo, čo by mohlo byť realitou aj v prípade iWatch. Ako sa špekuluje, potom by hodinky od Apple mohli mať zabudovaný mikrofón a reproduktor, čo je ale paradoxne vec, ktorú Apple dehonestoval na WWDC. Na druhú stranu Apple urobil to isté už niekoľkokrát v minulosti s tým, že nakoniec danú vec priniesol aj svojim zákazníkom. Ako celkom čerstvý príklad môžeme pokladať veľkosť obrazovky nového iPhone, kým v minulosti spoločnosť vravela, že iPhone 5 má ideálnu veľkosť displeja. Fakt, že HomeKit bude podporovať hlas a hlas bude spôsob, akým budeme ovládať hodinky iWatch, istým spôsobom naznačil aj Tim Cook, ktorý nedávno zdôrazňoval dôležitosť verbálnej komunikácie a ako príklad použil jeho zážitok z Japonska, kde množstvo ľudí skôr ovláda telefón hlasom, než dotykom. To mohlo byť zároveň podnetom k tomu, aby mohli užívatelia iMessage začať posielať hlasové správy.

Dnes nejčtenější

.