Zavřít reklamu

Pamatuju si, když mi někdy v deseti letech nahrál kamarád na kazetu album 2001 od Dr. Dre, které dodnes považuji za něco nepřekonatelného. V té době jsem netušil, že existuje nějaký Apple a že Dr. Dre bude jednou stát v jeho vedení. Obě mé vášně se však spojily a o nějakých patnáct let později jsem mohl napsat první článek, ve kterém jsem spojil rap a Apple. Dre je pro rap něčím, čím je Ozzy Osbourne pro rockovou muziku, je to on, kdo dostal Eminema tam kde je, je to Dre, který se dokázal nejen přizpůsobit trendům, ale sám je také udává a to i poté, co je ve hře již více než dvacet let. A i když nám již deset let slibuje album Detox, my se na něj stejně nezlobíme a hltáme každou jeho produkci, tedy až na tu, při které se zaprodal Bieberovi.

The Wall Street Journal se však na Dreho, který se civilním jménem jmenuje Andre Young zaměřil z jiného úhlu pohledu, deník zajímalo, jakým je Dre manažerem a co bude znamenat pro Apple z pohledu osobnosti. Dre není jen dokonalý rapper a producent, ale také skvělý podnikatel, který založil Death Row Records a také společnost, o které se v posledních týdnech mluví víc, než o kterékoli jiné, Beats Electronics. Dre je příkladem toho, co spojuje svět hudby, sportu a businessu.

Jeden z Dreho kolegů uvedl pro The Wall Street Journal, že Dre je v podstatě barometrem toho, co je cool. Právě Dre dokáže posoudit co prorazí a co na lidi zapůsobí, je tím, kdo určuje co se bude poslouchat a prodávat. A zde narážíme na to, čím je Dre pro Apple důležitý. Společnost Apple a její bývalý CEO a spoluzakladatel Steve Jobs se nikdy netajil tím, že Apple nedělá průzkum trhu. Jobs byl přesvědčen o tom, že spotřebitelé nevědí co chtějí, dokud jim to někdo nedá a neukáže. Steve měl pravdu, kdo z nás by v roce 2006 řekl, že touží po tom mít v kapse dotykový telefon, který se bude ovládat bez stylusu? Přesto jej o rok později chtěl mít v kapse každý!

Dre a Jimmy Iovine, kteří spolu založili Beats Electronics nebudou mít v tradiční hierarchii Applu klasické pozice, budou zkrátka Jimmy a Dre, řekl pan Iovine v jednom z rozhovorů pro Wall Street Journal. Tim Cook uvedl, že Dre bude pracovat s hardwarem a bude se podílet na vývoji hardwaru svými myšlenkami a zkušenostmi tak, aby se hardware Applu stal co nejvíce cool a prodával se. O tom že se na to Dre již těší svědčí mimo jiné hovor během WWDC, během kterého se zeptal Craig Federighiniho, v kolik hodin má přijít do práce. Pro Apple jistě nebylo snadné přijmout Dreho do svého týmu, stačí si pustit některé z jeho textů, stačí se podívat na tři týdny staré video ve kterém se v silně podnapilém stavu Dre chlubí tím, že je prvním miliardářem v rapu a tak dále. Dre je zkrátka raper a ulice se v něm jen tak snadno nezapře. Applu však potřeboval člověka, který určí co lidé chtějí, člověka který se jich nebude ptát, ale oznámí jim to.

Abyste lépe pochopili to, jak Dre přemýšlí a jedná, stačí k tomu následující příběh. Dre se narodil v předměstí Compton města Los Angeles, které je známé pro svoji chudobu a vysokou kriminalitu. Právě zde se setkal s gangsta roapovou skupinou NWA, která jej oslovila v době, kdy mu bylo 20 let. V té době jej již chtěli také nahrávací společnosti a producenti, ovšem všichni mu chtěli radit, jak má dělat svoji hudbu. Dre však všechny odmítl a i když by v jeho letech a v jeho situaci byl každý šťastný za jakoukoli příležitost, Dre našel partnery a založil Death Row Records, pod kterým vydal své debutové album The Chronic. Album spatřilo světlo světa v roce 2001 a po dlouhých deseti letech se objevilo Dreho druhé album s názvem 2001. Od té doby do současnosti pak čekáme na třetí album s názvem Detox, které Dre slibuje v podstatě již od vydání alba 2001 a slyšel jej každý až na posluchače. Jak Eminem, tak i Snoop Dogg a další hvězdy rapu se totiž vyjádřili, že Detox je téměř hotový a jedná se o nejlepší album v historii rapu. Dre si nikdy nenechal mluvit do hudby a mnoho lidí včetně legend jej v podstatě považuje za průkopníka a největšího popularizátora stylu, který je známý jako G-Funk. Dre totiž nevolí prudký útočný rap, ale místo toho jede v pohodových rytmech.

Dre se ujal i nejznámějšího rapera světa Eminema, se kterým začal spolupracovat již v jeho začátcích a právě Eminem o Drem říká, že je workoholik a perfekcionista, který musí mít většinou poslední slovo, stejně jako Jobs. Dre se nespokojuje s kompromisem a stejně jako Steve není příliš často viděn v sídle společnosti. Místo toho jej lidé mohou potkat při běhání v okolních ulicích. Dre je zkrátka mužem, který je Stevovi velice podobný. Pokud jste navíc o Jobsovi četli víte moc dobře, že ani Steve Jobs nebyl ve svém chování žádný svatoušek. Dreho lze tedy považovat za člověka, ve kterém Apple našel někoho, kdo bude udávat směr. Možná to budep ro řadu konzervativních uživatelů produktů společnosti Apple až příliš překvapivé a jen těžko skousnutelné a právě proto zůstává Dre v pozadí společnosti a nezastává ani žádnou oficiální funkci.

dr-dre

Dnes nejčtenější

.