Zavřít reklamu

Apple sa tento rok nechal uniesť prúdom a stal sa ďalším výrobcom, ktorý vytvoril operačný systém s „flat“ dizajnom. Ploché prvky v posledných rokoch veľmi rýchlo nahradili lesk a definovali tak moderný dizajn. Nielen, že ich vidíme vo Windows 8 a Windows Phone, ale tiež sa stihli dostať do Androidu, Chrome OS, iOS 7 a najnovšie aj do OS X Yosemite. Práve najnovšie vydanie operačného systému Mac OS X so sebou prinieslo ohromné zmeny v dizajne, ktoré sa podpísali pod zmenu vzhľadu docku, ikon a mnohých ďalších prvkov v systéme.

Ako sú však na tom zmeny dizajnu, ak si ho porovnáme so staršou verziou OS X? O niektorých zmenách môžeme povedať, že sú zmenou k lepšiemu, niektoré zmeny sa dali čakať a niektoré zmeny sú pre zmenu zmenou k horšiemu. Ako napríklad ikonky Späť (). V súčasnej beta verzii sú totiž ikony rôznorodé a zatiaľ čo v niektorých aplikáciách vyzerajú skvelo, v iných sa jedná skôr o nevydarený pokus. Čo všetko sa teda zmenilo?

OS X Yosemite Login Screen

Dobré vlastnosti

Sem patrí nepochybne nová prihlasovacia obrazovka, ktorá je čistejšia, než kedy predtým. Zároveň je obohatená o príjemnú animáciu pri prvom prihlásení. Ďalšou zmenou k lepšiemu je dock, ktorý je teraz čistejší a svojim tvarom každému pripomenie návrat ku klasike, k prvým verziám Mac OS X. Opäť sa jedná o plochý, obdĺžnikový dock, ktorý má s doterajším lesklým dockom pramálo spoločné. K zmenám v jeho prípade patria inak zafarbené vysvetlivky k ikonám, priehľadné notifikácie u aplikácií a nakoniec nový znak zapnutej aplikácie. Pod každou zapnutou, respektíve aktívnou aplikáciou sa teraz nachádza už iba bodka a nie svetlo. Za povšimutie stojí nepochybne nová ikona Koša, ktorej Craig Federighi na WWDC venoval niekoľko sekúnd času. Tam odhalil, že dizajnéri z Applu strávili dlhý čas navrhovaním novej ikony pre koš.

OS X Yosemite Dock

Zmenou prešiel aj vrchný panel, v ktorom sa zmenilo hneď niekoľko prvkov. Logo Apple je teraz menšie, nové písmo pôsobí tučnejšie a zvyšné ikony sú teraz tenšie. Kým u niektorých je to pozitívna zmena, u indikátoru batérie sa ale vyslovili domnienky, že tým, že je farebný, bude užívateľov skôr rušiť. Je to totiž jediná farebná ikona vo vrchnej lište, ak nepočítame ikony, ktoré sa zafarbia po kliknutí.

OS X Yosemite Menu Bar

OS X Yosemite TrashZlé vlastnosti

Jedným z nových prvkov, ktoré si ale vyslúžili kritiku, sú nové ikony zložiek. Priečinky v OS X Yosemite sú teraz podľa niektorých príliš svetlé, sú na nich slabšie tiene a nakoniec sú ikony až príliš rovné, ak si ich porovnáme s tými v OS X Mavericks a starších. O nič lepšie na tom zatiaľ nie sú ani ikony „“, ako som spomínal vyššie. V závislosti od aplikácie vidíme, že sa z nich v Yosemite Beta vytratil perfekcionizmus. V niektorých aplikáciách sú totiž spojené, zatiaľ čo v niektorých aplikáciách sú oddelené. Ako bonus k tomu všetkému môžeme považovať, že majú tlačidlá v jednotlivých aplikáciách odlišné rozmery, vďaka čomu to pôsobí ako by ich tam iba niekto nakreslil cez Skicár.

OS X Yosemite Buttons Fail

Rovnako sa perfekcionizmus vytratil aj z beta verzie nového Safari, ktoré by bolo podľa slov Steva Jobsa „uuugly“ (škaredé). Grafické prvky v beta verzii Safari nie sú vôbec súmerné a opäť to pôsobí, ako by bola aplikácia navrhnutá len narýchlo pred zahájením WWDC. Stále je však treba brať do úvahy, že systém vyjde až o pár mesiacov a za ten čas sa určite ešte veľa vecí zmení. Ďalšou novinkou, ktorú by Apple mohol do budúcna zmeniť, je vyhľadávací prvok vo Finderi. Ten je štvorcový a pokiaľ naňho človek neklikne, má pocit že sa jedná o tlačidlo a nie o interaktívnu položku.

OS X Yosemite Safari FailOS X Yosemite Search

Ďalšie vlastnosti

Sem patria hneď dve zásadné zmeny. Je jasné, že každý človek má na ne iný názor a preto ich nie je možné zaradiť ani do dobrých, ani do zlých vlastností nového dizajnu. Prvou zmenou je zmena fontu. Apple sa po rokoch rozlúčil s písmom Lucida Grande a nahradil ho písmom Helvetica Neue, ktoré môžeme už veľmi dobre poznať zo systému iOS 7. Presne tak ako v iOS 7, aj v OS X je Helvetica použitá ako systémové písmo, ktoré nájdeme absolútne všade. Zásadným rozdielom v porovnaní s iOS 7 je však to, že u OS X Yosemite Apple nepoužil ultra-tenké písmo.

OS X Yosemite Helvetica

Apple ďalej plánuje dávať najavo optimizmus a to pomocou novej ikonky Finderu, ktorá je teraz šťastnejšia, než v OS X Mavericks a v starších verziách. Na jej optimizme sa podieľa nielen jej úsmev, ale aj pestrofarebnosť a svetlosť novej ikony. Inou novinkou je, že sa Apple zbavil zeleného tlačidla pre maximalizovanie okna a nahradil ho zeleným tlačidlom pre aktivovanie full-screenu. Táto zmena môže užívateľom spočiatku vadiť a tak treba počítať s tým, že si užívatelia budú musieť na zmenu zvyknúť. Vo Finderi tiež uvidíme, že bočný panel je teraz o niečo čistejší a je v ňom viac priestoru, než kedykoľvek predtým. Názvy jednotlivých sekcií už nie sú písané Caps Lockom a sú o trochu menšie, než v minulosti. Apple rovnako zväčšil voľný priestor medzi jednotlivými ikonami a to hneď o dva pixely. Apple tiež nahradil modrú „aktívnu“ farbu za šedú.

OS X Yosemite Full Screen

Ďalšou novinkou je priesvitnosť, ktorú nevidíme len pri novej ikone koša, ale tiež v nepoužívaných častiach okien. Apple upustil od šedej farby a na jej miesto dosadil priesvitný prvok, za ktorým vidíme rozmazané pozadie a objekty za oknom. Zmena je v súlade s dizajnovým jazykom iOS 7, avšak teraz ju uvidíme aj na obrazovke počítača. Či sa jedná o vlastnosť, ktorá užívateľom nebude vadiť alebo ich bude rušiť, je diskutabilné. Poslednou vlastnosťou sú nové grafické prvky v nastaveniach aplikácií a ďalších oblastiach nového UI. Ikonky a grafické prvky tu sú svetlejšie a najmä ploché.

OS X Yosemite SidebarOS X Yosemite Finder*Zdroj: Pixelapse.com

Dnes nejčtenější

.