Zavřít reklamu

Do redakcie nám dorazil jeden z najočakávanejších diskov profesionálnej rady od Western Digital – WD My Passport Pro, a to hneď vo verzii 4TB. Poďme sa teda naň pozrieť bližšie. Elegantný oranžovo-žltý box v sebe ukrýva klasické bezpečné balenie, aspoň toto som si myslel pri prvom pohľade na disk. Po rozbalení som zistil, že vo vnútri sú dve plastové vaničky, manuál a disk. Obrovský disk! My Passport Pro vás prekvapí svojou veľkosťou. Na boxe je totiž vyobrazená 2TB verzia, ktorá je badateľne menšia. Aj keď je disk veľký, viem mu to veľmi ľahko odpustiť, nakoľko v sebe ukrýva kapacitu 4TB s úctyhodnou prenosovou rýchlosťou, profesionálne spracovanie a odolné vyhotovenie.

Špecifikovaná 4TB kapacita bola docielená použitím dvoch 2TB diskov o hrúbke 15mm samozrejme od spoločnosti WD. Disky sú síce 5400 otáčkové, ale v konfigurácií RAID 0 (Stripping) to vôbec nevadí. Pokiaľ ide o bezpečnosť dát, je na tom RAID 0 horšie, nakoľko ak sa pokazí jeden disk, prídeme o všetky dáta. Pre užívateľov, ktorí plánujú používať disk ako zálohový, odporúčam konfiguráciu RAID 1 (Mirroring), čiže ak sa pokazí jeden disk, nič sa nedeje a naše dáta sú v bezpečí. WD nám ponúklo aj možnosť JBOD („Just a Bunch of Disks”), ale túto možnosť skôr neodporúčam, nakoľko nejde o žiadne pole, je to len zhluk diskov. Vytvorí sa jedna partícia o veľkosti 4TB, ale nezvýši sa rýchlosť ani bezpečnosť. JBOD totiž ukladá dáta na disk postupne, keď zaplní jeden disk, pokračuje na druhom.

LR_MyPassport_Pro_left

Disk pôsobí veľmi elegantným a profesionálnym dojmom. WD zvolilo klasickú kombináciu striebornej a čiernej. Asi v tretine od vrchnej časti je umiestnený žliabok na Thunderbolt kábel. Bohužiaľ, disk nie je možné reťaziť, čo je škoda. Keď už nesie označenie PRO, mohol by mať ešte jeden Thunderbolt port na reťazenie, tak ako sme na to zvyknutí z firewire diskov. Thunderbolt je tak dlhý, aby sa dal obkrútiť okolo disku a nie je vymeniteľný. To je jeho ďalšie mínus, nakoľko pri jeho poškodení alebo poruche vám ostanú už len dva disky, ktoré už neosadíte do bežného USB-SATA rámčeku kvôli hrúbke.

LR_MyPassport_Pro_thunder

Firma WD samozrejme vybavila disk aj software-om WD Drive Utilities.
S ňou dokážete monitorovať stav každého disku, možete spravit rýchly alebo kompletný test disku, ktorý vám odhalí možný problém. Bez tejto utility nezvládneme ani zmenu režimu RAID nastavenia disku. Pri zmene RAID nastavenia prichádzate aj o všetky svoje dáta, ktoré ste mali na disku, ale WD utilita vás na to upozorní a bez potvrdenia tejto voľby režim nezmeníte. Zmena prebieha dostatočne rýchlo nakoľko ide len o formátovanie diskov.

Screenshot 2014-05-31 20
Screenshot 2014-05-31 20

Poďme, ale k samotným testom. Disk som testoval na Apple Macbook Pro Retina 13” Late 2013, 2.6 GHz Core i5, 16GB Ram 1600MHz, 512 GB Flash. Testoval som variantu v RAID 1 aj RAID 0, JBOD som netestoval, nakoľko výsledok by bol cca rovnaký ako pri RAID 1.

Na disku bežal test XBench 2.0

My Passport Pro Xbench

Xbench WD My Passport Pro

BlackMagic Disk Speed Test

BlackMagic Disk My passport pro
BlackMagic My Passport Pro

Napokon sme prešli na reálny test kopírovania súborov. Kopíroval som jeden 8,94GB film v MKV aj na RAID 1 aj RAID 0 a neskôr tu istú kapacitu fotiek v počte 4595. Výsledok je:

RAID 1

  • film (1 file 8,94 GB) trvalo 1 minútu a 24 sekúnd
  • fotky (4595 files 8,94 GB) trvalo 1 minútu a 37 sekúnd

RAID 0

  • film (1 file 8,94 GB) trvalo 43 sekúnd
  • fotky (4595 files 8,94 GB) trvalo 58  sekúnd

Zhrnutie
Osobne si myslím, že disk sa Westernu podaril, lebo dnešná doba sa mení a ľudia zo sebou veľmi radi nosia ohromné množstvo dát a konečne maju možnosť naozaj prenosného riešenia. Pozdáva sa mi aj mohutná hliníková konštrukcia, vďaka ktorej je disk síce ťažký ale aj odolný. Ďalšia vec, ktorá je zároveň klad aj zápor je integrovaný Thunderbolt kábel. Toto je vec, ktorá je na jednu stranu úžasná, lebo sa vám nestane, že si zabudnete kábel doma, toto sa stalo už určite každému. Tá záporná vec je, ak sa vám kábel pokazí. Toto je ta horšia vec, lebo kábel tak ľahko nevymeníte. Podľa toho čo som riešil tento problém je káblik odpájatelný a zostáva nám len dúfať v dostupnosť náhradných dielov v servisoch WD.

Dnes nejčtenější

.