Zavřít reklamu

V minulom roku sme sa mohli stať svedkami početných úrazov, za ktorými stáli falošné napodobeniny nabíjačiek pre iOS zariadenia. Práve fakt, že došlo k smrti majiteľky telefónu iPhone, upriamil pozornosť médií k tejto téme a donútil Apple spustiť výmenný program nabíjačiek v niekoľkých krajinách sveta. Jedna z falošných nabíjačiek sa ale dostala aj do rúk odborníkovi, ktorý ju okamžite rozmontoval, aby zistil, aké nezrovnalosti sa v nej ukrývajú oproti originálnej nabíjačke a čo môže spôsobiť smrť človeka.

Nabíjačky sú zvonka identické a líšia sa len minimálne, no vo vnútri sa nachádzajú dva hlavné bezpečnostné problémy, kvôli ktorým je zdravie človeka v ohrození a rovnako je v ohrození aj stav produktu. Nabíjačky vyrábané spoločnosťou Apple obsahujú komponenty, ktoré sú oveľa lepšie izolované než komponenty vo falošných nabíjačkách. Celá vrchná časť nabíjačky je oblepená žltou izolačnou páskou, niektoré komponenty sú ukryté v zmršťovacej bužírke a medzi niektorými komponentami sa nachádzajú plastové izolátory. Podobne sú na tom aj drôty, ktoré sú tiež zabezpečené hrubším izolačným materiálom. Naopak komponenty vo falošných nabíjačkách nie sú skoro vôbec izolované.

O nič lepšie na tom nie sú falošné nabíjačky ani z hľadiska vzájomnej vzdialenosti komponentov s nízkym a vysokým napätím. Kým bezpečnostné predpisy vravia o tom, že takéto súčiastky majú byť od seba vzdialené aspoň 4 milimetre, v nabíjačkách od čínskych výrobcov sú od seba vzdialené iba 0,6 milimetra. Apple naopak tieto predpisy poctivo dodržuje, keďže sa spomínané komponenty od seba nachádzajú vo vzdialenosti 5,6 milimetra. Ďalší rozdiel medzi dvoma nabíjačkami spočíva vo výkone. Nabíjačka od Apple je 10-wattová, zatiaľ čo falošná nabíjačka pracuje pri výkone 5,9 wattu. To znamená, že nielen že nabíjanie s falošnou nabíjačkou bude trvať podstatne dlhšie.

ipad nabijacka
ipad nabijacka
*Zdroj: righto.com

Dnes nejčtenější

.