Zavřít reklamu

Podobne ako iPhone, tak aj názvy nových verzií OS X sú terčom mnohých špekulácií. Začalo sa tak diať počas minulého roka, kedy Apple definitívne opustil mačacie šelmy a rozhodol sa zamerať na kľúčové lokality v Kalifornii. Začalo to s 10.9 Mavericks, no nevieme, čím to bude pokračovať. Systém však niesol krycí názov Cabernet, čo je druh hrozna. V rovnakom duchu sa nesie aj krycí názov pre OS X 10.10, ktorý sa v súčasnosti volá Syrah. S blížiacim sa dátumom predstavenia sa ale objavil zoznam názvov, ktoré môže Apple použiť u budúcej verzie systému OS X.

Patentový úrad totiž schválil 19 rôznych ochranných známok od 6 spoločností. Tieto spoločnosti si nechali zaregistrovať ochranné známky na softvér, pričom názvy jednotlivých produktov úzko súvisia s Kaliforniou. Menovite sa jedná o názvy Yosemite, Redwood, Mammoth, California, Big Sur, Pacific, Diablo, Miramar, Rincon, El Cap, Redtail, Condor, Grizzly, Farallon, Tiburon, Monterey, Skyline, Shasta a Sierra.

Všetky tieto názvy pritom pochádzajú od spoločností, ktoré boli založené v štáte Delaware a spadajú pod Corporation Trust Center. Táto spoločnosť pod seba zastrešuje množstvo pod-spoločností, ktoré si môžu zaregistrovať jednotlivé firmy, aby chránili ich duševné vlastníctvo. V tomto prípade je veľmi pravdepodobné, že tieto spoločnosti zaregistroval Apple, ktorý si v minulosti už niekoľkokrát zaregistroval takéto spoločnosti. Apple mimo iného stojí za firmou CarPlay Enterprises, ktorá už v čase svojho vzniku potichu chránila ochranné známky a patenty na službu CarPlay, ktorú Apple predstavil pred pár týždňami. Firma CarPlay Enterprises dokonca chránila ochranné známky v štáte Trinidad a Tobago a podobný krok učinili aj spoločnosti Yosemite Research a Coast Research, ktoré si zaregistrovali niekoľko vyššie uvedených názvov. O zaregistrovaniu CarPlay Enterprises v Trinidade a Tobagu prekvapivo došlo len krátko pred WWDC 2013.

Podobne to Apple dokonca robil aj v čase, keď vyvíjal prvý iPhone. Ochrannú známku na „iPhone“ totiž v tej dobe vlastnila spoločnosť Ocean Telecom Services LLC a jej zakladateľom bol jeden z bývalých pracovníkov spoločnosti Apple.

os-x-syrah-koncept
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.