Zavřít reklamu

Na jednu stranu sa vraví, že jailbreaknuté iOS zariadenie nie je možné ohroziť, na druhú stranu to až tak celkom pravda nie je. V týchto dňoch sa podarilo objaviť novú hrozbu Unflod Baby Panda, na ktorú nás mimo iného upozornil aj náš čitateľ rychlik. Tento vírus pochádza z Číny a je schopný napadnúť len iOS zariadenia s jailbreakom, preto sa užívatelia nejailbreaknutých zariadení nemusia ničoho obávať. Čo však tento vírus spôsobuje?

Jedná sa o škodlivý kód, ktorý napadne všetky spustené procesy na týchto zariadeniach a snaží sa v nich vyhľadávať Apple ID a heslá k nim. Sleduje pritom odchádzajúce SSL pripojenia a snaží sa tak získať pravdivé prihlasovacie údaje užívateľov, ktorí majú mnohokrát ku svojim Apple ID pripojené kreditné karty. Netreba sa preto čudovať, že po odstránení vírusu sa odporúča okamžite zmeniť heslo k svojmu Apple ID. Voči tejto hrozbe sa rozhodol brániť aj zakladateľ Cydie, Jay Freeman známy ako Saurik. Na svojom Reddite zverejnil návod, ako sa dá hrozba odstrániť.

Tvrdí, že táto hrozba sa s najvyššou pravdepodobnosťou ukrýva na niektorom z neoficiálnych Cydia úložísk, medzi ktoré v minulosti mimo iného patrili aj viaceré pirátske úložiská. Nebezpečné súbory sa nachádzajú v priečinku /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/. K nemu sa je možné dostať napríklad pomocou aplikácie iFile a ak je zariadenie napadnuté, potom sa v tomto priečinku nachádzajú súbory Unflod.dylib Unflod.plist, respektíve tie isté súbory s názvami framework. Tieto súbory je treba následne permanentne vymazať. V každom prípade sa však odporúča vytvoriť zálohu svojich súborov.

Jailbreak_iOS_7_evad3rs
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.