Zavřít reklamu

Profesionální software pro úpravu fotografií Adobe Lightroom přichází na iPad. Společnost Adobe vydala novou aplikaci s názvem Lightroom Mobile, která umožňuje fotografům, jenž používají desktopovou verzi Lightroom, upravovat a organizovat své fotografie ať jsou kdekoli. Ligthroom mobile není samostatně funkční aplikace, ale vyžaduje předplatné Adobe Creative Cloud a Lightroom 5, aby byla funkční. Adobe představilo model předplatného Creative Suite již v loňském roce a stejně jako Microsoft tak uvolňuje do iTunes App Store aplikace, které jsou sice dostuné zcela zdarma ke stažení, ovšem pro jejich použití je nutné mít aktivované předplatné.

Lightroom Mobile umožňuje uživatelům přihlásit se pomocí Adobe ID ke své knihovně fotografií, jenž mají uloženou v počítačové verzi Adobe Lightroom. Aplikace umožní zobrazit náhledy souborů a jejich následný přesun mezi stolní a mobilní verzí aplikace. Všechny složky a informace jsou přitom zachovány na obou zařízeních. Nová mobilní aplikace Lightroom přináší nástroje z klasické verze Lightroom přímo do iPadu a fotografové tak mohou využít například nedestruktivní zpracování souborů nebo využít nové technologie, jako je například inteligentní náhled nebo úprava fotografií ve full-screen režimu. Lightroom mobile je postaven na výkonné architektuře, která je určena speciálně pro fotografie a poskytuje nejefektivnější způsob, jak spravovat a upravovat snímky na počítači, mobilních zařízeních i na webu.

Soubory není nutné stahovat přímo do zařízení, můžete je editovat přímo online, pokud jste připojeni k internetu bez toho, aniž by se ukládaly do iPadu. Pokud však nejste online nebo chcete mít své soubory přímo v iPadu, samozřejmě je můžete stáhnout a uložit pro offline editaci přímo do svého zařízení. Lightroom mobile podporuje většinu funkcí jako stolní verzi aplikace Lightroom a nabízí uživatelům přístup k metadatům a základní editační panel nástrojů, který zahrnuje množství předvoleb a nástrojů pro změnu stínů, jasu, kontrastu a mnoho dalších. K dispozici jsou také nástroje pro oříznutí, otáčení a další manipulaci s fotografií. Jednoduchým poklepáním třemi prsty na displeji se zobrazí obrázek před a po editaci. Veškeré úpravy provedené v aplikaci Lightroom mobile jsou automaticky synchronizované také se stolní verzí aplikace Lightroom a to včetně historie změn.

lr-mobile_ipad_edit_snapshots_to_raw_1400x800

Nová aplikace Adobe sice umožňuje být produktivní i v okamžiku, kdy nemáte k dispozici stolní aplikaci pro editaci, ovšem Adobe předpokládá, že se z ní stane spíše rychlý nástroj, který umožní uživatelům třídit snímky a provádět rychlé úpravy. Na druhou stranu je však například listování v obrovské galerii obrázků a jejich následné označení mezi oblíbené jednoduší a rychlejší na tabletu, než na počítači. Adobe Lightroom nabízí intuitivní gesta, která umožní provádět celou řadu funkcí. Obrázky jsou seskupeny do složek stejně jako v klasické verzi. Klepnutí mna obrázek jej můžete zobrazit na celé obrazovce a jednoduchým přejetím prstu nahoru nebo dolů jej označíte pro následnou editaci. Adobe Lightroom Mobile nabízí také možnost třídit snímky dle různých hledisek, jako je datum, název, poslední změny nebo mnoho dalších.

Fotografie v Adobe Lightroom mobile je možné uložit do Camera Roll nebo je sdílet prostřednictvím sociálních sítí. Stejně tak je možné importovat fotografie v Camera Roll přímo do Lightroom mobile nebo využít sdílení fotografií mezi iPhone a iPadem. Fotografie je možné také sdílet na lightroom.adobe.com. Aplikace je funkční na iPadu 2. generace a novějších. Aplikace je dostupná zdarma, ovšem pro své použití vyžaduje Adobe Creative Cloud předplatné.

Dnes nejčtenější

.