Zavřít reklamu

Spoločnosť Microsoft so svojim novým CEO chrlí jednu novinku za druhou. Len krátko po vydaní Office pre iPad spoločnosť oficiálne predstavila novú verziu svojho operačného systému Windows Phone. Update „Blue“, ako sa mu vravelo ešte minulý rok, v tomto prípade znamená ohlásenie bezplatnej aktualizácie Windows Phone 8.1, ktorá však prináša veľké množstvo zmien. Jednou z tých najhlavnejších je hlasová asistentka Cortana, ktorú mohli už v minulosti poznať hráči zo série Halo. Cortana však prichádza v trochu inakšej podobe, než v hre.

Cortana ako hlasový asistent funguje síce na podobnom princípe ako Siri, čiže vyhľadáva rôzne informácia na internete. Lenže narozdiel od Siri, Cortanu môžeme považovať za skutočnú asistentku. Učí sa totiž podľa vašej nálady, vášho správania a vie tomu prispôsobiť svoju aktivitu. Presne tak ako vraví Microsoft, Cortana tu nie je preto, aby ste ju spoznali. Cortana je tu preto, aby spoznala Vás. Preto sa vás pri prvom spustení opýta na vaše meno, opýta sa, ako ho treba vysloviť, a nakoniec sa opýta aj na vaše záujmy. Učí sa trasu, ktorou chodíte do práce a pokiaľ sa naskytne neželaná situácia, vopred vás upozorní, že tentoraz by ste mali svoju trasu pozmeniť. A Microsoft tvrdí, že si pripravil ešte jednu vec – Cortana má svoju vlastnú osobnosť. Ale to je vec, ktorú už musíte spoznať sami.

 
Aby totiž Microsoft vyvinul Cortanu, spolupracoval so živými asistentami a asistentkami a sledoval, aké know-how využívajú pri svojej práci. A presne tieto know-how Microsoft zužitkoval pri vývoji Cortany, najpokročilejšej digitálnej asistentky na svete. To sa odrazilo aj na jej všestrannom využití. Microsoft, narozdiel od Apple a Google, predvádza skutočnú revolúciu. Uvoľnil Cortanu ako API pre vývojárov a preto keď budete mať problém s používaním niektorých aplikácií, stačí požiadať Cortanu o pomoc a ona vám veľmi rada pomôže. Potrebujete spraviť videohovor cez Skype? To jej nerobí problém. Potrebujete skontrolovať televízny program? Povie vám, aký film budú dávať o 20:00. A samozrejme toho dokáže veľa ďalšieho.

Po boku Cortany však Windows Phone 8.1 obsahuje aj ďalšie významné novinky. Prvýkrát v histórii systému Windows Phone je totiž možné si nastaviť pozadie aj na hlavnú ponuku, kde obrázok pozadia nahradí farbu dlaždíc. Na zariadeniach s 5″ a väčším displejom je tiež možné pridávať aplikácie do tretieho stĺpca, čo užívateľom Nokie Lumia 1520 či pripravovaného Samsung Ativ SE ešte viac zvýši prehľad nad nainštalovanými aplikáciami. Nové možnosti prispôsobenia sa nedotýkajú len domovskej obrazovky, ale aj zamknutej obrazovky. Pribudli sem nové možnosti prispôsobenia textu a tak sa už nejedná len o dátum a čas v ľavom dolnom rohu.

 
Microsoft inovuje, ale aj zároveň dobieha konkurenciu. Predstavil totiž Action Center, čo je odpoveď na centrum notifikácií v Androide, prípadne na mix Control Center a Notification Center v systéme iOS. Toto stredisko ponúkne užívateľom možnosť rýchlo vypnúť a zapnúť niektoré funkcie a tiež im umožní sledovať upozornenia z jednotlivých aplikácií. Microsoft však posúva možnosti ďalej a užívatelia si budú môcť dokonca sami nastaviť rýchle odkazy na aplikácie, ktoré chcú mať vždy po ruke. Spoločnosť sa tiež inšpirovala Swiftkey a preto vyvinula funkciu „Shape Writing“, kde človek rýchlo pohybuje prstom po klávesnici a klávesnica tak sama určuje a vyhodnocuje, aké slová chcel užívateľ napísať. Táto možnosť nie je aktívna defaultne, dá sa aktivovať v nastaveniach telefónu.

Samotný operačný systém Windows Phone 8.1 vyjde v priebehu nasledujúcich mesiacov a spolu s ním vyjdú aj nové telefóny. Na úvod by sa malo jednať o Nokiu Lumia 930, Lumia 630 a Lumia 635. Ďalšie zariadenia získajú plnohodnotnú aktualizáciu čoskoro po vydaní systému. Aktualizácia je kompatibilná so všetkými zariadeniami, ktoré už teraz využívajú systém Windows Phone 8 a bude dostupná úplne zadarmo, presne tak ako aktualizácie Windows 8.1 a Windows 8.1 Update, ktorý Microsoft taktiež predstavil dnes. Registrovaní vývojári si budú môcť stiahnuť prvú Developer Preview verziu Windows Phone 8.1 už v priebehu tohto mesiaca.

*Zdroj: Microsoft

Dnes nejčtenější

.