Zavřít reklamu

Napriek tomu, že je operačný systém OS X Mavericks dostupný úplne bezplatne, ešte nemôžeme hovoriť o tom, že by si ho nainštalovala drvivá väčšina užívateľov. No aj napriek tomu sa môže tento systém pochváliť zaujímavými číslami. Pomerne známa analytická spoločnosť Chitika v priebehu minulého týždňa sledovala počet impresií z jednotlivých operačných systémov v USA a v Kanade a zistila, že najnovší operačný systém spoločnosti Apple je už teraz nainštalovaný na 40% všetkých Macov v krajinách.

Stalo sa tak už po 5 mesiacoch po vydaní operačného systému, za čo môže s vysokou pravdepodobnosťou práve agresívna cena. Systém je totiž dostupný úplne zadarmo, vďaka čomu si ho môže v kratšom čase nainštalovať oveľa väčšie množstvo užívateľov. Chitika pritom tvrdí, že zatiaľ čo systém Mavericks je v dominantnom postavení a nachádza sa na 40% všetkých Macov, zvyšné verzie systému si delia 60%. OS X Mountain Lion sa ďalej nachádza na 21% všetkých tamojších Macov, Lion a Snow Leopard pre zmenu na 18% Macov.

Spoločnosť GoSquared však prináša svoje vlastné výsledky a tie odhaľujú, že podiel OS X Mavericks môže byť v súčasnosti ešte vyšší. Podľa GoSquared má v súčasnosti Mavericks podiel 48.6%, kým predchádzajúce tri verzie majú podiel od 15 do 17 percent. Dôvod, prečo ešte aj dnes množstvo počítačov využíva staršie verzie operačných systémov OS X spočíva predovšetkým v tom, že počítače Mac majú oveľa dlhší upgradovací cyklus než iOS zariadenia a zatiaľ čo bežná meniaca doba je v prípade iPhone 1 až 2 roky, u počítačov Mac sa jedná o 4 až 5 rokov.

chitika_mavericks_40
*Zdroj: chitika; gosquared

Dnes nejčtenější

.