Zavřít reklamu

Apple neustále hledá možnosti, jak zlepšit nejhorší vlastnost všech současných smartphonů a tabletů, kterou představuje samozřejmě výdrž jejich baterie. Telefony jsou stále rychlejší, nabízí více funkcí, senzorů a možností, ovšem principiálně se jejich baterie za posledních deset let téměř nezměnila. To samozřejmě představuje obrovský problém nejen pro samotné uživatele, ale také pro společnosti, které se zabývají vývojem nových hardwarových možností pro tyto zařízení nebo také pro programátory, kteří jsou následně omezováni vlastnostmi jednotlivých zařízení.

Americký patentový úřad zveřejnil dvojici nejnovějších patentů společnosti Apple, které se dostaly na veřejnost a ve kterých Apple popisuje způsoby, jakými může iOS zařízení šetřit energii ve své baterii. Jednou z technologií je již v současné době známá funkce koprocesoru M7, díky kterému může zařízení například při jízdě v autě automaticky vypnout připojování k Wi-Fi sítím. Druhý patent je však ještě mnohem zajímavější. Ten totiž popisuje způsob šetření baterie, při kterém iOS sbírá informace o využití zařízení, které následně převádí do statistik a z těchto statistik následně vyhodnocuje chování uživatele vůči jeho zařízení. Zařízení tak zjistí, jak často jej používáte, které jeho funkce primárně používáte a jak často jej nabíjíte. Pomocí těchto informací následně operační systém automaticky přizpůsobí například jas displeje, frekvenci procesoru a další nastavení.

Ještě zajímavější je však způsob šetření baterie pomocí monitorování aplikací a úkolů. Zařízení pak využívá například informace z GPS a statistiky o využívání aplikací v daných lokacích. To znamená, že pokud například bude blízko vaší oblíbené restaurace, automaticky se zapne Passbook se slevou na kávu. iPhone nebo iPad by tak automaticky ukončoval aplikace, zapínal jednotlivá nastavení a tak dále v závislosti na tom, kde se právě nacházíte. Samozřejmě je v patentu pospáno, že sběr informací je zcela anonymní.

iPhone_4_iPhone_5s

*Zdroj: techspot.com

Dnes nejčtenější

.