Zavřít reklamu

Evropská komise společně se sdružením pro ochranu spotřebitelů považuje označení Free nebo Free-to-play za klamavou reklamu, která je nezákonná. Největší problém je v tom, že aplikace využívají takzvaných mikrotranskací, kdy si uživatelé kupují za skutečné peníze virtuální předměty nebo další úrovně dané hry. Často však hry označené jako Free nebo Free-to-play prakticky neumožňují plnohodnotné dohrání nebo postup ve hře bez toho, aniž by uživatel musel nakupovat pomocí mikrotransakcí.

Evropská komise se zamýšlí právě nad tím, zda je možné označit hry, ve kterých je nutné nakupovat předměty za skutečné peníze, jako hry, které jsou dostupné zdarma. Slovíčko Free nebo označení Free-to-play je to, oč tu běží. Správně by zřejmě měly být tímto slovem označeny jen hry, které je skutečně možné plnohodnotně dohrát bez toho, aniž bychom museli investovat často i desítky nebo stovky Eur do věcí, bez kterých je dohrání hry nemožné. Pokud totiž stahujeme hru s tím, že je dostupná zdarma a vzápětí zjistíme, že potřebujeme utratit stovky nebo tisíce korun k jejímu dohrání, označení zdarma zřejmě není na místě.

Evropská komise v současné době vyjednává s technologickými giganty a zástupci států, aby stanovila jednotná evropská pravidla, která budou chránin spotřebitele. Evropský komisař pro ochranu spotřebitelů Neven Mimica uvedl: „Spotřebitelé a to zejména děti, potřebují lepší ochranu před neočekávanými náklady, které souvisí s mikrotransakcemi. Použití slova Free nebo Free-to-Play, by mělo být povoleno pouze u těch her a aplikací, které jsou skutečně dostupné zcela zdarma a nenabízí vůbec možnost provádět mikrotransakce a to ani jako dobrovolnou součást.“ S tím bych si však osobně dovolil nesouhlasit, proč by totiž měly být znevýhodněny hry, které jsou skutečně dostupné zcela zdarma, ale pro usnadnění postupu ve hře nebo samotného hraní si můžete přikoupit lepší vybavení. Hru je však možné dohrát zcela kompletně i bez tohoto vybavení a nepřijdete o žádný zážitek ze hry. Problém vidím osobně pouze ve hrách, které není možné bez investování financí vůbec dokončit.

Co však považuji za velice rozumné je požadavek EU, aby z her zmizely bannery typu Kup teď nebo Vylepši svou postavu ihned. Dospělí člověk dokáže snadno rozlišit kdy je vylepšení zpoplatněno skutečnými financemi na jeho kreditní kartě a kdy naopak můžete vylepšit například vozidlo díky tomu, že jste nahráli určitý počet bodů. Často se však stává, že hry nabízí jednu virtuální a jednu skutečnou měnu a často se tvůrci záměrně snaží o to, aby uživatel ztratil přehled nad tím, kterou měnu právě používá k zaplacení některých položek.

App-store

Dnes nejčtenější

.