Zavřít reklamu

Známy tech-blog ZDNet priniesol správu, že Apple bojuje s časom pri vyvíjaní nového spôsobu, akým budú prebiehať in-app nákupy z iTunes App Store. Mikrotransakcie sa totiž v minulosti ukázali ako dvojsečná zbraň, ktorá spôsobila, že deti pomocou týchto nákupov obrali svojich rodičov o tisícky dolárov v rôznych hrách. Rodičia preto podali skupinovú žalobu na spoločnosť Apple, ktorá musela vrátiť rodičom požadované peniaze, ako aj musela zvýrazniť, ako fungujú in-app nákupy v iTunes App Store.

Rovnako už v čase iOS 4 vydala update, ktorý nastavil, aby užívatelia museli potvrdzovať svoje nákupy heslom. Systém však dnes funguje takým spôsobom, že keď užívateľ potvrdí nákup na jednom zariadení, záznam je uložený na serveroch Applu a vďaka tomu môže užívateľ začať sťahovať inú vec na inom zariadení bez toho, aby musel nákup potvrdiť heslom. Záznamy o potvrdení heslom sa ukladajú na servery Applu po dobu 15 minút, kedy sú automaticky zmazané a užívateľ musí ďalšie nákupy opäť potvrdiť.

A práve táto diera v systéme je niečo, čo by mal Apple vyriešiť, aby uspokojil požiadavky federálnu komisiu pre obchod. Viacerí vývojári dnes túto dieru zneužívajú na to, aby si deti vo freemium hrách zakúpili také položky, ktoré sú dôležité pre hranie hry a sú si plne vedomí toho, že časť zisku im príde práve s pomocou tejto diery. Lenže tomu by mal byť do 31. marca/března 2014 koniec. Práve vtedy končí časové okno, behom ktorého Apple musí zmeny aplikovať. Problém nie je taký jednoduchý, ako sa môže zdať.

  • Čtěte také: Apple nechtěl vrátit policistovi 3700 liber za in-app nákupy, tak zažaloval svého syna za podvod
  • Úrad totiž americkú spoločnosť žiada, aby kompletne premyslela spôsob, akým budú fungovať nákupy. K dispozícii majú byť dve nové možnosti, teda že Apple musí plne informovať užívateľov o kúpe, a rovnako im musí dať právo kedykoľvek odvolať svoje rozhodnutie o nákupe. Prvý bod by sa dal vyriešiť celkom jednoducho, bohate by stačilo, aby užívatelia museli potvrdiť každý jeden nákup svojim heslom. Užívatelia by mohli vykonávať nákupy aj aktuálnym spôsobom, avšak táto možnosť by sa nachádzala iba v nastaveniach iOS zariadenia a iTunes na počítači. Druhý bod však prináša isté riziko zneužiteľnosti.

    Podľa zdrojov ZDNet dokonca Apple zvažuje, že zmenu v spôsobe nakupovania in-app položiek a aplikácií zahrnie do nového iOS 7.1, ktorý vyjde v nasledujúcich dňoch. Vzhľadom k zdĺhavému vývoju však nie je vylúčené ani to, že sa zmeny prejavia až v ďalšej aktualizácií, ktorá bude pravdepodobne niesť označenie iOS 7.1.1. Aktualizácia na systém iOS 7.1 vyjde v nasledujúcich dňoch, keďže podľa posledných informácií Apple vydá novú iTunes Festival aplikáciu, ktorá bude vyžadovať tento operačný systém. Každoročné kultúrne podujatie organizované Applom začína už 11. marca/března a preto môžeme aktualizáciu očakávať už zajtra alebo v pondelok.

    in-app
    *Zdroj: ZDNet

Dnes nejčtenější

.