Zavřít reklamu

O tom, že se v pobočce Foxconn v ČR vyráběly počítače iMac slyšel již zřejmě každý, kdo se kdy o Apple zajímal. Nám se však podařil najít a vyfotografovat počítače společnosti Apple, který byl v ČR sestaven a jeho komponenty z ČR pochází a proto na rozdíl od iMaců nese hrdé označení Assembled in Czech Republic, tedy sestaveno/smontováno v ČR. Oním významným počítačem pro české fanoušky společnosti Apple je eMac, který se vyráběl od roku 2002, do roku 2006, kdy jej nahradila levná verze počítače iMac.

Písmeno „e“ přitom označuje slovo education, tedy počítač, který Apple vytvořil speciálně pro školy a vzdělávací instituce a byl levnou variantou tehdejších Maců. Počítače jsme měli možnost vidět většinou právě ve školách, kde se mnohdy nachází do dnes. Jak je vidět, tak do škol a vzdělávacích institucí mířily počítače eMac mimo jiné také přímo z ČR.

Označení smontováno nebo osazeno v ČR, si může vysloužit v oblasti počítačů, pouze takový počítač, u kterého většina součástek pochází z ČR a počítač je taktéž smontován v ČR. Pokud totiž počítač obsahuje například základní desku a pevný disk z jiné země než ČR, nesmí být takový počítač označen jako počítač montovaný nebo sestavený v ČR. Zkrátka pokud si v ČR vyrobíte počítač a použijete 20% jeho komponentů pocházejících z Číny nebo kterékoli jiné země, můžete jej hrdě označit jako počítač smontovaný v USA, pokud však vezmete například 80% součástek vyrobených v Číně a počítač smontujete v ČR, tak pokud na něho napíšete Assembled in Czech Republic, porušíte zákon.

eMac_esambled_CR
eMac_esambled_CR
eMac_esambled_CR

Dnes nejčtenější

.