Zavřít reklamu

Nepatřím mezi ty co na telefonu hrají hry, když si chci udělat dvacet kliků nemusí mě na to upozornit aplikace a dokonce, i když to bude znít šíleně, tak na důležité schůzky vytahuju diář a pero. A tak jsem spokojeně žil s iPhone 4 až do dnešních dní. V podstatě mi nic nebránilo v tom, abych jej používal dalších několik let, kdyby nepřišel Apple s iOS7. Bohužel po instalaci iOS 7 se stařičký telefon stal téměř nepoužitelný a v kombinaci s letitým opotřebováním, kdy byl na několika kontinentech a zažil skutečně vše, co asi může běžný telefon zažít, bylo jasné, že je žhavý na výměnu.

Nadešel čas Vánoc a žena se rozhodla, že mě potěší jedním předběžným dárkem již nyní, kvůli tomu, abych nemusel řešit na svátky problémy s nano SIM a telefon byl již plně funkční. Po pár dnech používání samozřejmě recenzi zatím nečekejte, pojďme se však podívat na to, co mě potěšilo ze všeho nejvíc, na Touch ID. Řídím se heslem, že jsou na světě mnohem podstatnější lidé než jsem já a tak se o otisky prstů nijak zásadně nebojím. Nebál jsme se dokonce ani o svá data a iPhone 4 jsem vždy používal bez jakéhokoli hesla. Senzor otisků prstů je však něco, co prostě musíte u iPhone 5s vyzkoušet, navíc Apple vám jej představí již při samotném prvotním nastavování telefonu.

Samotné skenování prstu je velice snadné, zkrátka jen několikrát přiložíte prst na Touch ID, poté doladíte okraje prstu, aby otisk fungoval i když jej přiložíte více z boku a vše je hotovo. Touch ID je v současné době bohužel možné používat pouze pro dvě funkce. První z nich je možnost odemknout telefon z Lock screen a druhou je pak použití Touch ID pro iTunes Store. Nastavil jsme obě možnosti a poprvé zamknul telefon, rychlost se kterou dokáže iPhone 5s odemknout displej po přiložené prstu je rychlejší, než s jakou jsem schopen udělat známé gesto slide-to-unlock. Rychlost, to je to oč tu běží. Pokud by totiž Touch ID uživatele jakkoli omezovalo, stalo by se spíše přítěží než pomůckou. To se však neděje a naskenování prstu probíhá okamžitě. Nestalo se mi navíc ani jednou, že by iPhone 5s můj otisk nezaznamenal. Odemknutí telefonu probíhá zcela okamžitě, to stejné samozřejmě platí také při detekci prstu u nákupů v iTunes App Store.

wireless_hero

Zajímavé je, že čidlo v iPhone 5s je skutečně velmi přesné a citlivé. Kamarád který má problémy s ekzémem na prstech a biometrický pas si vyřizoval zhruba tři hodiny, než se podařilo naskenovat jeho otisky, totiž Touch ID používá stejně jako kdokoli jiný. iPhone sice rozeznával prvotní otisk o něco déle než ten můj, ovšem od té doby mu Touch ID funguje stejně rychle jako komukoli jinému. Je tedy znát, že na senzoru Apple rozhodně nešetřil. Jediné co mě trošku mrzí a věřím, že to Apple změní v další aktualizaci iOS je možnost nastavit si okamžité oskenování prstu bez toho, aniž bych musel nejprve zapnout Lock screen. Je mi jasné, ženě kteří lidé a jistě jich není málo používají Lock screen například pro kontrolu času nebo upozornění. Pokud by však byla možnost nastavit, zda chcete automaticky po přiložení prstu přejít na domovskou obrazovku nebo zda musíte nejprve telefon „aktivovat“ do Lock screen pomocí stlačení Home, respektive Power button, určitě by to uvítal nejeden uživatel.

Touch ID za pár dní nebudete ani vnímat a stane se běžnou součástí vašeho produktu, o které nijak extra nepřemýšlíte. Telefon však máte zabezpečený a jeho odemknutí trvá kratší dobu, než v případě kdy musíte zadat čtyřmístný kód. Asi nezačnu používat nekonečné možnosti iPhone o kterých Apple mluví a telefon pro mě bude i nadále komunikační přístroj, nikoli virtuální svět, ovšem Touch ID je skutečně návykové a upřímně se nemohu dočkat okamžiku, kdy jej budeme mít na MacBooku, doufám že to bude již v příštím roce!

touchid_hero

Dnes nejčtenější

.