Zavřít reklamu

Letošní rok se pomalu ale jistě blíží ke svému závěru a tak se začíná rekapitulovat. Společnosti Distimo se podívala na vývojáře špičkových her a aplikací pro mobilní platformy. Tedy na vývojáře, kteří své aplikace a hry distribuují prostřednictvím Google Play a iTunes App Store. V roce 2013 vývojáře sice ještě čeká vrchol sezóny, protože podle analytika Christela Schogera z Distimo je právě přes Vánoce nejvíce stažených aplikací a her, ovšem už nyní je jasně vidět, jak na tom vývojáři jsou.

Například v listopadu 2013 se podílel Apple iTunes App Store na příjmech vývojářů z 63%, zatím co Google Play z 37%. Podle Distimo pak vývojáři nejstahovanějších 200 aplikací a her distribuovaných prostřednictvím Google Play a iTunes App Store vydělali průměrně 90 000$ každý jeden den. To znamená, že každý vývojář díky své aplikaci vydělal téměř dva miliony korun za den, samozřejmě v průměru.

Deset zemí, ve kterých mají vývojáři z mobilních aplikací největší příjem

  1. Spojené státy americké
  2. Japonsko
  3. Jižní Korea
  4. Spojené království
  5. Čína
  6. Austrálie
  7. Německo
  8. Kanada
  9. Francie
  10. Rusko

Nejvíce financí si v roce 2013 připsala na účet společnost Supercell, stojící za aplikací Clash of Clans, která je sice zdarma, ovšem pro postup v ní jsou hráči nuceni platit pomocí takzvaného free-to-play modelu, přičemž nejlevnější poplatek je 4,99$. Není to však nic překvapivého, podle Distimo totiž největší podíl na výnosech z Apple iTunes App Store tvoří právě Freemium neboli free-to-play obchodní model, kdy samotná aplikace je hráčům nabízena zdarma, ale pro její dohrání nebo pro přístup k více prvkům, případně dalším rozšířením jsou hráči nuceni platit. Zatím co v lednu letošního roku se freemium model podílel na ziscích vývojářů jen z 77%, v listopadu je to již 92%.

*Zdroj: macdailynews.com

Dnes nejčtenější

.