Zavřít reklamu

Slovo Set Top Box v mnohých ľuďoch vyvolá myšlienku nejakej skrinky, od ktorej majú ovládač, vložia do nej kartu a pozerajú TV stanice od rána do večera. No u Apple je slovo Set Top Box niečim iným. Prináša predstavu malej čiernej skrinky s jednoduchým ovládačom a bez možnosti vloženia karty. Aj táto čudesná skrinka, rovnako ako všetky Apple zariadenia, bohato spolupracuje s iCloud, čím sa podieľa na tvorbe dokonalého prepojenia všetkých zariadení. Sám mám jednu z týchto skriniek a môžem povedať, že niekedy je využitá, no poväčšine leží pri televízore a pomaly zapadá prachom. Táto krabička sa dá využiť na streamovanie videa, fotiek, ba dokonca tí, čo vedia ako na to, si z nej dokážu urobiť hernú konzolu. No dosť bolo slov ako krabička, škatuľka a podobné. Apple toto zariadenie nazval jednoducho Apple TV. Poďme sa spoločne pozrieť ako to celé začínalo:

Apple TV 1. generácie
Prvá generácia Apple TV bola predstavená 9. januára/ledna 2007, čo bol pre Apple dokonale zlomový rok. Z predaja bola stiahnutá až 1. septembra/září 2010 po dlhých troch rokoch a skoro ôsmych mesiacoch. V tej dobe obsahovala procesor Intel „Crofton“ Pentium M taktovaný na 1 GHz a do taktu mu hralo 256 MB pamäte RAM. Grafika nebola integrovaná do procesoru, ale bola tu dedikovaná grafická karta Nvidia GeForce Go 7300. Táto generácia ako prvá a zároveň ako posledná obsahovala plnohodnotný HDD s kapacitou 40 alebo 160 GB. Samozrejmosťou pre nás v dnešnej dobe je podpora konektivita WiFi, ktorú Apple TV 1. generácie mala. Celé zariadenie bežalo na modifikovanom systéme Mac OS X 10.5 Leopard. Apple TV 1 mala úctyhodné rozmery 200 mm na výšku, 200 mm na šírku a 28 mm na hrúbku. Váha bola v porovnaní so súčasnou Apple TV obrovská a mala hodnotu 1,1 kg. 

apple_tv1

Apple TV 2. generácie
Ako som už vyššie spomenul, Apple TV 2 bola predstavená v deň, keď sa prestal predávať jej predchodca, čiže 1.9.2010. Toto zariadenie obsahovalo procesor Apple A4 s integrovanou grafikou. Sekundovalo mu podobne ako u predchodcu 256 MB RAM. Z tohto zariadenia sa definitívne vytratil HDD. Bol nahradený cloudom a užívateľsky neprístupným 8GB Flash úložiskom. Toto zariadenie už dokázalo prehrávať HD filmy v kvalite 1280 x 720 bodov. Celá Apple TV druhej generácie bežala na upravenom variante iOS, ktorý Apple označuje ako Apple TV Software. Pri tejto generácii došlo k výraznej odtučňovacej a zmenšovacej kúre. Rozmery sa zmenili na 99 mm na šírku a 23 mm ba hrúbku. Hmotnosť dramaticky klesla na iba 0,27 kilogramu. Táto generácia sa predávala až do 7. marca/března 2011, kedy bola nahradená novším modelom.

Apple-TV-2g
Apple TV 3. generácie
Dátum predstavenia tejto generácie Apple TV je v deň stiahnutia predchodcu z predaja. Procesor bol nahradený procesorom Apple A5 s dvoma jadrami, jedno jadro však ostáva nečinné. Procesoru sekundovala pamäť RAM s kapacitou 512 MB. Zariadenie bežalo na softvéri Apple TV Software 4.2. Po prvýkrát tu dochádza k podpore FullHD videa. Rozmery, dizajn a hmotnosť zostali totožné z predchodcom.

apple-tv-e1331790032237

Apple TV REV A 3. generácia
Mierne technické zmeny pri Apple TV nastali dňa 28. januára/ledna 2013. Nešlo o žiadne zmeny, ktoré by sa dali rozoznať voľným okom. Šlo o zmeny vnútorností. Procesor Apple A5 s dvoma jadrami bol nahradený modifikovaným jednojadrovým variantom. Sekundovalo mu podobne ako pri predchádzajúcej generácii 512 MB RAM pamäte. Celé zariadenia beží na softvéri Apple TV Software 5.2.

apple-tv-gallery3-2012

? Apple TV 4. generácie / Apple iTV ?
Tak a je čas trošku polemizovať. Už dávno sa hovorí o Apple TV ako o televízore, nie ako o Set Top Boxe. Čo si o tom myslíte vy? Myslíte, že Apple prerazí plnohodnotne aj do obývačky alebo zostane len v pracovni? Môj osobný názor je, že by Apple kľudne mohol preraziť aj na trh s televízormi, no musel by priniesť niečo dobré a rozhodne by to nemohlo mať štvorcifernú cenu pretože by to mohlo dopadnúť podobne ako iPhone 5C, ktorého predaje určite nesplnili očakávania. Ale nechajme sa prekvapiť. Možno nás Apple zaskočí produktom s cenou a výbavou, ktorá konkurencii vytrie zrak.

Apple-iTV

Dnes nejčtenější

.