Zavřít reklamu

Nový iPad Air sa v USA predáva za 499 dolárov, ale ako sme si už u Applu mohli zvyknúť, predajná cena neodpovedá výrobnej cene. Na túto cenu sa rozhodol zamerať server AllThingsD, ktorý od svojich analytických zdrojov získal informácie o tom, že nový iPad Air patrí medzi zariadenia s nižšou maržou v porovnaní s telefónmi iPhone. Nová výrobná cena však viditeľne presahuje výrobnú cenu telefónov iPhone, pričom podľa výsledkov by výrobná cena tohto zariadenia mala začať na úrovni 274 dolárov.

Z hľadiska komponentov je tak výroba iPadu Air lacnejšia v porovnaní s iPadom 3. generácie, ktorého výrobná cena podľa iSuppli začala až na $316,05. V oboch prípadoch sa pritom jedná o základný 16GB WiFi model, ktorý sa v našich obchodoch predáva za 479€. Cena sa samozrejme zvyšuje pri vyšších verziách a zdroje uvádzajú, že Apple za 128GB iPad Air vo verzii WiFi + Cellular zaplatí 361 dolárov a následne ho predáva za 929 dolárov.

Napriek nižšej výrobnej cene však niektoré komponenty zdraželi. Výroba displeju a dotykovej plochy je teraz o sedem dolárov drahšia ako v prípade iPadu 3. generácie, vďaka čomu sa cena tejto časti ustálila na 133 dolároch. Apple nakupuje od svojich výrobcov displeje za 90 dolárov a dotykové plochy za 43 dolárov. Výrobcami displejov by mali podľa doterajších informácií byť spoločnosti LG Display a Samsung Display, pričom LG má na starosti až 60% výroby. Zmenu tvorí predovšetkým nový Cyclo-Olefin Polymer digitizér, vďaka ktorému si Apple vystačí už len s jednou vrstvou skla. Displej je tak tenký iba 1,8 milimetra, zatiaľ čo v minulosti mal hrúbku 2,23 milimetra. Taktiež sa zmenil počet LED-iek, ktoré sa starajú o osvetlenie displeja. Zatiaľ čo o osvetlenie displeja v iPade 3. generácie sa staralo 84 LED-iek, teraz si iPad vystačí už len s 36.

Zníženie ceny má na svedomí zhodou okolností aj procesor Apple A7. Zatiaľ čo procesor Apple A5X stál 23 dolárov, nový 64-bitový čip stojí len 18 dolárov, pričom o jeho výrobu sa aj tentoraz stará Samsung. Novinkou je aj revolúcia z hľadiska LTE antény. Zostava si totiž vystačí už len s jednou sériou čipov a táto séria podporuje všetky LTE frekvencie. Podľa analytika sa mal Apple pokúšať vykonať to isté aj v prípade iPhone 5s a iPhone 5c, no umožnil mu to až iPad Air. Tablet tak už nie je obmedzený len na jedného či dvoch operátorov, ale používatelia ho môžu používať u kohokoľvek. Toto sa samozrejme významne podieľa na výrobnej cene a Apple si tak zaistí väčší zisk. IHS iSuppli tak predpokladá, že sa hrubá marža v novom iPade pohybuje na úrovni od 45% pri 16GB WiFi modeli až do 61% za 128GB WiFi + Cellular model. Do výrobnej ceny samozrejme nie je započítaný vývoj zariadenia a potrebných komponentov.

ipad-air
*Zdroj: AllThingsD

Dnes nejčtenější

.