Zavřít reklamu

Pomalu ale jistě se dostáváme do fáze, kdy nám již nedělá problém ovládat technologické hračky pomocí téměř všech myslitelných možností, problém je s interakcí, kterou prozatím nedokázal nikdo nabídnout tak, aby byla dostatečně uspokojivá a stala se součástí nejnovějších technologií. Nyní se svou vizí budoucnosti přichází společnosti Disney Research, která ukazuje zařízení, díky kterému získáme hmatovou odezvu bez toho, aniž bychom se fyzicky něčeho dotkly.

Nemusíte se ani dlouho zamýšlet, aby vás napadlo, že jediná možnost jak získat interakci s objektem bez toho aniž bychom se jej museli dotknout je pomocí proudu vzduchu. Novinka, kterou prozatím Disney Research představilo pouze jako technologický koncept by měla v budoucnu znamenat převrat u ovládání zařízení jako je iPad, iPhone nebo MacBook. Vše funguje tak, že ze samotného zařízení vychází malé proudy vzduchu, které po dotyku s vaši pokožkou vyvolají pocit odezvy. Pokud tedy například stisknete virtuální tlačítko, okamžitě ucítíte proud vzduchu, díky kterému se budete cítit tak, jako byste se tlačítka skutečně dotkli.

Pokud vše půjde jako po másle, již v příštím roce si budeme mít možnost oblíbené postavičky od Disneyho osahat bez toho, aniž bychom museli zamířit do upadajícího Disneylandu. Jak samotný přístroj funguje pochopíte nejlépe z následujícího videa. Podívejte se tedy sami na to, jak je možné vyvolat interakci bez dotyku.

Dnes nejčtenější

.