Zavřít reklamu

Viceprezident spoločnosti Microsoft pre komunikáciu Frank Shaw sa na svojom oficiálnom TechNet blogu rozhodol vyjadriť pomerne ostrú kritiku voči novému iPadu Air a sade iWork. Jedným z hlavných dôvodov kritiky je to, že sa Apple rozhodol poskytovať svoju kancelársku sadu úplne zadarmo pri kúpe nového iPadu. Dôvod, prečo sa Apple rozhodol učiniť tento krok, je podľa Shawa nasledujúci: „Pretože iWork nikdy nezískali dostatočnú pozornosť a už od počiatku boli spoplatnené, je len ťažké si predstaviť, že je to prekvapujúci alebo významný krok.“

Sada iWork je podľa neho na iPade veľmi orezaná a nejedná sa v žiadnom prípade o softvér, ktorý by dokázal konkurovať sade Office na tabletoch Surface. Príkladom toho je napríklad schopnosť multitaskingu, kde môžu používatelia sledovať dva rôzne dokumenty a ľahko prepisovať informácie z jedného do druhého. Toto podľa Shawa obmedzuje produktivitu na iPade a produkty od Microsoftu sú jediné na trhu, ktoré sa zamerali rovnako na produktivitu ako na zábavu. Sada iWork pre iOS je podľa neho iba neštandardnou imitáciou bez schopnosti zdieľať dokumenty so zvyškom sveta a rozhodnutie Applu ponúkať sadu bezplatne je iba snahou dobehnúť konkurenciu z Redmondu.

Zarážajúce však je, že sa viceprezident rozhodol kritizovať cenu a veľkosť vstavaného aj cloudového úložiska, napriek tomu že sa na Microsoft už v minulosti sťažovali používatelia za to, že 32GB Surface ponúka len 16GB miesta vďaka systému Windows a jeho zálohe. Rovnako uvádza ako nevýhodu fakt, že používatelia iPadu nemajú k dispozícii držiak, port pre SD karty, USB porty a podporu pre fyzické touchpady a klávesnice. Apple paradoxne už pri prvom iPade zaviedol podporu pre Bluetooth klávesnice, ktoré sú navyše lacnejšie v porovnaní s obalom Touch Cover pre Surface.

Je zaujímavé, že sa Microsoft rozhodol kritizovať krok Applu vtedy, keď jeho jedinou plnohodnotnejšou Office aplikáciou pre iOS je bezplatná aplikácia OneNote. Pokiaľ v nej však chcete vytvoriť nový zošiť, kvôli závislosti na SkyDrive musíte byť behom tohto procesu pripojení k internetu. Microsoft tiež ponúka pre používateľov iPhone svoju odľahčenú aplikáciu Office Mobile, ktorá pre svoju funkčnosť vyžaduje predplatné Office 365 za 99 dolárov na 12 mesiacov.

*Zdroj: TechNet

Dnes nejčtenější

.