Zavřít reklamu

Tvorba prezentácií už dávno nie je záležitosťou PowerPointu a ďalších desktopových alternatív, ale v budúcnosti sa na ne začnú čoraz viac orientovať aj tablety. To by samozrejme nebol Apple, keby sa tejto príležitosti nechytil ako prvý a nevydal by oficiálnu aplikáciu Keynote pre iPad a iPhone. Program patril k akejsi odľahčenej sade určenej pre iOS, no najnovší update ukázal, že Apple má aj naďalej v záujme vyvíjať kvalitný softvér aj na mobilnú platformu. Keynote 2.0 je dostupný pre všetky zariadenia s iOS 7 a nás zaujíma, ako sa zlepšil oproti minulej verzii.

Trúfnem si povedať, že Keynote pre iOS bol už vo svojich prvých verziách najpokročilejším produktom z celej sady iWork. Páve to sa v novej verzii iWorku rozhodol Apple dobehnúť aj u ostatných programov a zatiaľ čo v prípade Pages 2.0 môžeme vravieť o veľmi veľkom update, v prípade nového Keynote má človek na prvý pohľad pocit, že došlo iba k objemnejšiemu update, ktorý pridáva nové funkcie a mení grafiku celého prostredia. Ale aj teraz sa dočkajú používatelia viac zmien ako by čakali a mnoho zaujímavých zmien sa nachádza hlboko pod kapotou. Medzi tieto zmeny patrí napríklad nová možnosť pridávania rôznych interaktívnych odkazov do prezentácie a rovnako tu nájdeme aj možnosť ozvučiť prezentáciu o hudbu z vašej hudobnej knižnice. Musíte samozrejme počítať aj s tým, že pri prezentácii nemusíte mať k dispozícii internet a preto ak chcete obohatiť prezentáciu o hudbu, musíte ju mať uloženú na vašom zariadení, nie na iCloude. Apple však aj tu uplatňuje svoj boj proti pirátstvu a ak je hudba z iTunes chránená proti kopírovaniu, do prezentácie ju skrátka nepridáte.

playlist-keynote

Viditeľnou zmenou v prípade Keynote pre iOS je jeho grafika. Ako už napovedal včerajší event a únik nových ikon, Apple prispôsobil aplikáciu novému prostrediu a preto sa celé prostredie ponáša predovšetkým v matných farbách. Narozdiel od Pages, kde je prakticky celé prostredie biele, v prípade Keynote sa stretávame s príjemnejším mixom bielej a tmavej, pričom biela prevláda v menu a tmavá pre zmenu pri samotnej tvorbe prezentácií. Jedná sa o príjemnejšiu kombináciu, aj keď sa mnoho kontextových menu v tmavom prostredí ponáša v bielej farbe. Snaha dizajnérov o úplne zmazanie skeumorfizmu však ani tu nebola dotiahnutá do konca a tak sa aj v novej verzii Keynote pre iOS 7 stretávame so skeumorfickými šablónami pre prezentácie a dokonca aj v tejto verzii nájdeme drevené 3D grafy. Krok Applu sa dá na druhú stranu brať ako pomerne logický, keďže nie všetci používatelia iOS 7 môžu mať nové prostredie v láske a keby sa Apple rozhodol zmazať skeumorfické textúry, používatelia by ich skôr či neskôr pridali do prezentácií manuálne.

Podobne ako v prípade Pages, aj u Keynote 2.0 sa stretneme s možnosťou pridávať poznámky k slovám a vetám a taktiež pribudla možnosť zvýrazniť text tak, ako v iBooks alebo v nových Pages. Jednou z vecí, ktoré Apple pridal a používatelia ich zrejme ocenia, je prítomnosť nových interaktívnych grafov. Tie majú navyše potenciál využiť svoje animácie v prezentácii, vďaka čomu Apple poskytuje menšiu ponuku možností k nim. Tu ma ale zamrzelo, že sú prechody medzi jednotlivými pasážami veľmi rýchle a používateľ nemá žiadnu možnosť ich pozastaviť, ledaže by vytvoril niekoľko snímkov a rozdelil jednotlivé pasáže grafu na ne.

keynote-prez1

Apple taktiež do novej verzie pridal niekoľko nových animácií a prechodov, na druhú stranu sa rozhodol odstrániť pomerne zaujímavý RGB prechod menom „Farebné plochy“. Ten je od týchto dní minulosťou a pokiaľ ste ho mali radi, v budúcnosti si budete musieť na jeho absenciu zvyknúť. To však Apple kompenzuje už vyššie uvedenými novinkami a tak je možné, že si nové efekty už po chvíli používania obľúbite. V Keynote sa zmenili aj možnosti úpravy obrázkov a podobne ako v Pages, aj v nástroji na tvorbu prezentácií pribudla funkcia Instant Alpha, pomocou ktorej môžete odstrániť určité skupiny farieb len pomocou vášho prstu. Práve táto funkcia patrí medzi najväčšie inovácie v tohtoročnom iWork pre iOS a jej prítomnosť môže byť v oboch programoch užitočná.

Nakoniec, keď už máte vašu prezentáciu obohatenú o efekty a pripravenú na prezentovanie, stačí si pozrieť finálne možnosti. Okrem vyššie uvedených možností pridať hudbu a interaktívne odkazy sa Apple rozhodol pozmeniť aj spôsob, akým budete vašu prácu prezentovať. Práve preto už nie ste obmedzovaní iba na klasické prezentovanie na obrazovke zariadenia, ale po novom už môžete vašu prezentáciu streamovať pomocou funkcie AirPlay a Apple TV. Ak ste sa ale pohrali s efektami, určite by som neodporučil prezentovať tvorbu cez iCloud. Verzia Keynote for iCloud je aj naďalej veľmi chudobná na efekty a využíva skutočne len to, čo dokáže HTML 5. V jej prípade nechýba ani možnosť spolupráce a podobne ako u zvyšných iWork programov, aj s tvorbou prezentácií na internete vám môžu pomáhať priatelia či kolegovia bez toho, aby sa museli registrovať.

keynote-skeu

Dnes nejčtenější

.