Zavřít reklamu

V dobe, keď technologickí giganti prezentujú inteligentné hodinky, inteligentné okuliare a ďalšie inteligentné veci, bolo len otázkou času, kým niekto vstúpi na trh s inteligentnou žiarovkou. Ale ani to nie je žiadnou výzvou pre spoločnosť eTiger, ktorá na trh priniesla svoju vlastnú inteligentnú žiarovku A0-CL01 Cosmic. Za kozmickým názvom sa v skutočnosti ukrýva hybrid LED žiarovky a Bluetooth reproduktoru. Tu sa ale naskytá dôležitá otázka – je takáto kombinácia dobrá?

Bezpochyby sa jedná o zaujímavý hybrid, zvlášť ak vezmeme do úvahy, že až doteraz bolo na počúvanie hudby a osvetlenie používať dve rozdielne veci. Stále sa však pohybujeme na úrovni 3000 Kč alebo 120€, teda ide o cenovo dostupný produkt. V jeho balení sa nachádza žiarovka Cosmic, sada dvoch redukcií, vrecko, dokumentácia a diaľkový ovládač, na ktorý sa rovno pozrieme. Ten sa síce príjemne drží v rukách, no už po prvých sekundách som zistil, že výrobca šetril na jeho výrobe. To je poznať predovšetkým na tlačítku Play/Pause. Po stlačení tlačítka sa mi stalo, že sa plastové tlačítko zaseklo o gumené ovládacie kolečko okolo neho a musel som ho vytiahnuť do pôvodnej pozície. Hlavný ovládací panel tak svojim tvarom pripomína iPod shuffle, keďže ponúka prakticky tie isté funkcie – prepínanie skladieb, pozastavenie/spustenie hudby a zmenu hlasitosti. Rozmerovo je tento ovládač iba o niečo väčší ako iPod nano 7. generácie a nájdeme na ňom aj tlačítko pre úplné stlmenie zvuku a tlačítko pre prepínanie svetla. Nakoniec tu je aj tlačítko pre vypínanie, ktoré vypne alebo zapne Bluetooth prijímač pre hudobné prehrávače.

Kvalita spracovania je ale ďaleko lepšia u samotnej žiarovky, o čom vás môže presvedčiť aj váha 350 gramov. Cosmic funguje v dvoch režimoch. Prvým z nich je 100% výkon, pri ktorom je lampa veľmi jasná a poslúži veľmi dobre v noci alebo horšom počasí. Pri druhom režime ale lampa využíva iba 50% svojho výkonu, a teda sa stretávame s tlmeným svetlom. Výber z dvoch režimov je ukážkou toho, že aj iní výrobcovia myslia na jednoduchosť, na druhú stranu by nezaškodila možnosť nastaviť jas podľa seba. Na prepínanie režimov slúži ovládač, ktorý vám tiež umožní vypnúť svetlo a ponechať zapnutý zvuk. O zvuk sa v prípade žiarovky Cosmic postará 11-wattový mono reproduktor a už po pár hodinách počúvania môžem usúdiť, že kvalita zvuku odpovedá cieľovej skupine – bežným ľuďom.

Rozhodne sa nejedná o produkt pre audiofilov, no vzhľadom k svojim rozmerom ponúka prekvapivo dobrý zvuk. Kvalitu si pochvália bežní poslucháči a tí, ktorí hľadajú dva produkty v jednom. Tomu by mal odpovedať aj repertoár, keďže cez žiarovku sa ďaleko lepšie počúva Coldplay ako Armin van Buuren. Tým mám na mysli, že basy v reproduktore sú slabšie, no zrejme nikto nechce opravovať strop pár minút po namontovaní lampy. Veľmi ma prekvapila maximálna úroveň hlasitosti, osobne však odporúčam počúvanie na strednej úrovni. Aj keď je reproduktor veľmi hlasný pri 100% úrovni, ide o hlasitosť na úkor kvality zvuku. Zvuk v takom prípade stráca basy a do popredia idú skôr výšky.

etiger-cosmic-1

Ak by som mal žiarovku Cosmic o niečo doplniť, bola by to zrejme možnosť meniť farby tak, ako to dokáže Philips Hue. Žiarovka vám ponúkne iba dva predvolené režimy osvetlenia bez možnosti ďalšieho nastavovania. To síce napovedá jednoduchosti na úrovni Applu, na druhú stranu by niektorých používateľov mohla väčšia sloboda potešiť. Rovnako ma mrzí kvalita diaľkového ovládača, ktorý je pekný ale človek má pocit, akoby pochádzal od úplne iného výrobcu. Nedostatky je vidieť hlavne na tlačítku Play/Pause, ktoré sa pri stláčaní párkrát zaseklo o gumené koliesko. To ale neplatí o kvalite samotnej žiarovky a reproduktoru. Aj keď sa jedná o mono reproduktor, kvalita zvuku sa pohybuje na prekvapivo dobrej úrovni. Rozhodne sa ale nejedná o reproduktor, ktorý by poskytol dokonalý zážitok z počúvania elektronickej hudby, pretože neposkytuje dostatočne silné basy. To ale nie je problém pri ostatných žánroch a ak si vypočujete Coldplay alebo Phila Collinsa, tento reproduktor bohate postačí. Pokiaľ však ide o význam produktu, osobne si myslím, že je eTiger Cosmic určený pre moderné domácnosti, ktoré sa snažia všetko zjednodušiť. Režimy osvetlenia sa taktiež postarajú o to, že je žiarovku možné používať kdekoľvek – napríklad v spálni, v obývačke alebo na terase.

  • eTiger Cosmic si můžete zakoupit za cenu 119€ přímo zde.

Obsah balenia:

  • Cosmic LED
  • Diaľkový ovládač
  • 2 adaptéry pre B22 a E14
  • Cosmic púzdro
  • Užívateľská príručka

Dnes nejčtenější

.