Zavřít reklamu

Apple včera konečne odhalil, ako bude vyzerať budúcnosť kancelárskej sady iWork a okrem toho, že do webovej verzie pridal ešte viac funkcií ako predtým, zameral sa aj na veľmi obsiahly update pre mobilné zariadenia. Tento update sa dotkol nielen grafiky, ale aj funkcií v programoch Pages, Numbers a Keynote pre iPhone a iPad, a my sa práve dnes pozrieme na prvú z troch menovaných aplikácií. Update posunul aplikáciu Pages na verziu 2.0 a vyhradil ju exkluzívne pre používateľov iOS 7.0 a novších, čomu nasvedčuje aj ikonka aplikácie.

Jednou z prvých vecí, ktoré sa v novej verzii Pages objavili, je prostredie aplikácie. Tá sa teraz nesie v duchu bieleho prostredia iOS 7 a tak sa Apple nadobro zbavil drevenej lišty či grafiky na pozadí zložiek. Miesto nich sa teraz na pozadí nachádzajú odtiene šedej farby, zatiaľ čo názvy dokumentov sú v hnedastej farbe. Na ovládaní sa zmenila snáď len jedna vec a to poloha panelu nástrojov. Ten sa teraz nachádza priamo nad klávesnicou a pre používateľov staršej verzie môže byť v prvých dňoch problém zvyknúť si na túto zmenu. Paradoxne sa tak jedná o zmenu, ktorú očakávajú používatelia Windows 8 od aktualizácie Office Gemini. Nová poloha sa mi osobne veľmi nepáči, na druhú stranu to Apple kompenzuje množstvom nových features. Bohužiaľ, inovácia si vyžaduje aj svoju obeť a preto všetky nové a upravené dokumenty okamžite stratia kompatibilitu so staršou verziou Pages. Toto má na svedomí fakt, že Apple včera vytvoril nový štandard pre dokumenty .pages, ktoré sa odteraz ukladajú do unifikovaného formátu spolu s miniatúrou a všetkými potrebnými dátami, aby sa zachovala 100-percentná kompatibilita súboru naprieč podporovanými platformami.

pages-nekompatibilna

Pribudla možnosť zdieľať odkaz k dokumentom cez iCloud, čím u daného dokumentu aktivujete funkciu Collaboration. Výhodou je, že sa Apple rozhodol používateľom vysvetliť nové prostredie a v pravom rohu aplikácie nájdeme otáznik, ktorý zobrazí tutorial. Ten mi navyše v novej verzii veľmi pripomína pomocníka v Microsoft Windows, keďže miesto interaktívneho tutorialu z minulej verzie Pages sa stretneme doslova s oknom pomocníka. Výhodou je samozrejme to, že sa Apple rozhodol prispôsobiť ho českému a slovenskému jazyku.

Apple chce zjavne pretlačiť iPad ako plnohodnotný počítač a preto nová verzia Pages pre iOS ponúka viac ako štvornásobok šablón oproti predošlej verzii. Zatiaľ čo staršie verzie ponúkli len 16 šablón, Pages 2.0 už posúva toto číslo na neuveriteľných 65 rôznych typov. Vývojári sú navyše poriadkumilovní a tak sa rozhodli všetky šablóny rozdeliť do siedmich kategórií. Vďaka ním môžeme zistiť, že sa Pages pre iPad a iPhone stanú domovom aj pre vytváranie rôznych životopisov, poštových obálok, vizitiek, letákov, bulletinov, plagátov, brožúr či faktúr.

pages-20-odkaz

Veľké množstvo zmien si všimnete už pri práci so samotným dokumentom. Okrem toho, že sa v Pages objavilo zopár nových fontov, si môžete úplne vľavo na paneli všimnúť nový tabulátor, ktorý je zároveň dlhodobo žiadanou náhradou za absentujúce tlačítko Tab na virtuálnej klávesnici iPadu. Panel nástrojov pri klávesnici na prvý pohľad ponúka len základné možnosti, no Apple sa rozhodol pridať ďalšie zaujímavé funkcie do tlačítka „+“. Tu nájdeme možnosť pridávať komentáre k slovám, vetám a riadkom, možnosť pokračovať na úplne novej strane dokumentu a dokonca pridávať vysvetlivky a odkazy k určitým pojmom na spodok strany. Možnosti úpravy textu sú teda v novej verzii veľmi obsiahle, ale text nie je jedinou vecou, na ktorú sú Pages určené. Apple chce ponúknuť prakticky plnohodnotný produkt iba za cenu 8,99€ a preto pridal nové možnosti aj pre grafy, tabuľky a obrázky. Moderná grafika je moderná a pretože do popredia idú čoraz častejšie priehľadné obrázky. Apple nás nechce nechať v minulej dekáde a práve preto pridal do Pages funkciu Instant Alpha, pomocou ktorej môžete jednoducho upraviť transparentnosť jednotlivých farieb, čomu sa následne môže prispôsobiť zarovnanie textu.

pages-20-panel

Nezabudlo sa ani na grafy a významná aktualizácia 2.0 priniesla novinku v podobe interaktívnych grafov. Tieto grafy sú ploché, no môžete ich upravovať v závislosti od stavu údajov v určitom období. To znamená, že si môžete napríklad vytvoriť animovaný graf toho, ako sa menili predaje vašich produktov v prvej polovici roku 2013. Moju pozornosť však upútala prítomnosť drevených a kamenných 3D grafov napriek tomu, že sa Apple chce po novom zbaviť skeumorfizmu vo svojich aplikáciách. Práve kvôli tomuto je otázne, či Apple skutočne odstráni efekt listovania z nových iBooks alebo nie. Keď už spomínam iBooks, rád by som upozornil na to, že nové Pages už nie sú závislé len na formátoch Pages, DOC a PDF, ale Apple tiež pridal možnosť vytvárať vlastné .EPUB publikácie, ktoré môžete následne exportovať do iBooks. Písanie vlastných kníh zrejme ešte nikdy nebolo tak jednoduché a táto vlastnosť ma v nových Pages jednoznačne zaujala. Knihy môžete navyše obohatiť o cover a meno autora, na druhú stranu nemôžete s knihami exportovať poznámky.

pages-20-poznamka

Aj nastavenia obsahujú zmeny a vy si tak počas písania môžete aktivovať alebo deaktivovať množstvo nových funkcií. Či už sa jedná o komentáre či zobrazovanie počtu slov. Vzhľadom k tomu, že softvér dnes umožňuje kolaboráciu viacerých používateľov, v nastaveniach dokumentu môžete zadať meno jeho autora, ktoré sa defaultne skopíruje z vášho Apple ID. Za ďalšiu, aj keď celkom skrytú novinku považujem obsiahlejšie možnosti nastavenia papiera. Tie už neumožnia iba zvoliť si hlavičku či možnosť zobrazovať strany, ale taktiež sem pribudla možnosť zmeniť formát papiera. Výber je však celkom obmedzený, keďže k dispozícii máte štandardy US Paper a A4. Nakoniec sem pribudla možnosť zdieľania súborov cez AirDrop. Nová technológia od Applu už nie je obmedzená iba na odosielanie systémových vecí, ale práve vďaka jeho prítomnosti v Pages môžete s vašimi kolegami rýchlo zdieľať vytvorené dokumenty práve pomocou nového AirDrop pripojenia medzi prístrojmi.

Osobne tak od novej verzie Pages pre iOS 7 odchádzam so zmiešanými pocitmi, keďže si zároveň cením nové funkcie a zároveň tu vidím sa stretávam s nevýhodami pri prvom používaní. Za akýsi nezvyk či chybu pokladám položenie panelu s nástrojmi priamo nad klávesnicu, na druhú stranu tona nových funkcií bohate túto chybu kompenzuje. Mobilná verzia Pages teraz pôsobí skutočne dospelo a pôsobí mnohonásobne pokročilejšie ako program Microsoft Office Mobile pre predplatiteľov služby Office 365. Aj keď sa vám mohlo zdať, že je cena 8,99€ za program vysoká, určite sa jedná o veľmi dobrú investíciu, keďže vaše dokumenty na mobile a tablete môžete ukladať na iCloud a následne ho môžete upravovať na internete. Na internete samozrejme nie ste sami a pokiaľ sa vám to zdá vhodné, môžete odkaz k dokumentu zdieľať s vašimi priateľmi či kolegami a necháte ich, aby pokračovali v upravovaní vášho dokumentu. Oni navyše nepotrebujú mať žiadne Apple ID a bohate stačí, keď im pošlete odkaz na dokument e-mailom alebo ho jednoducho skopírujete do chatu na Facebooku alebo Skype.

pages-20-strana

Dnes nejčtenější

.