Zavřít reklamu

Nokia dnes prakticky päť minút pred dvanástou predstavila svoj tablet Lumia 2520, o ktorom sa špekulovalo už niekoľko mesiacov. Zatiaľ sa jedná o vôbec prvý tablet od fínskeho výrobcu a aj ten ponúka operačný systém Microsoft Windows. Jedná sa pritom o verziu systému Windows RT, ktorú Nokia obohatila o sériu vlastných exkluzívnych aplikácií, medzi ktoré patria napríklad mapy Nokia HERE či hudobné služby Nokia Music a Mix Radio. Cena tabletu určite prekvapí, má vstúpiť na trh s cenovkou 499 dolárov alebo 499€.

Tablet od Nokie je postavený už tradične na ARM platforme a oživuje ho procesor Qualcomm Snapdragon 800 so štyrmi jadrami a frekvenciou 2,2GHz. Tomu bude napomáhať aj vstavaných 2GB RAM a používatelia si môžu uložiť svoje dokumenty na vstavané 32GB úložisko, z ktorého majú paradoxne kvôli Windows 8.1 RT k dispozícii len 16GB miesta. To je ale v prípade Nokie možné obohatiť o ďalších 32GB pomocou pamäťovej karty formátu MicroSD. Môžeme tiež vidieť, že sa na tablete podielali tí istí ľudia ako v prípade posledných smartfónov, a tak okrem 10,1-palcového Full HD displeju s technológiou AH-IPS na jeho predku nájdeme sklo Gorilla Glass 2. Okrem toho môže byť tablet od Nokie vhodný aj na tvorbu fotografovanie a nahrávanie videa, keďže o optiku sa už tradične podelil Carl Zeiss. Práve vďaka tejto spolupráci má tablet na svojej zadnej strane 6,7-megapixelový fotoaparát a videokameru so schopnosťou nahrávať 1080p video pri 60 fps. Nijak nezaostáva ani predný fotoaparát, ten disponuje rozlíšením 2 megapixely. O konektivitu sa postará Bluetooth 4.0, NFC, mobilná anténa s podporou LTE sietí a nakoniec nechýba ani tradičný WiFi modul. Ten je kompatibilný so sieťami 802.11a/b/g/n, pričom od dnešného predstavenia tabletov iPad sa očakáva, že budú podporovať novší štandard 802.11ac.

Nokia-Lumia-2520-2

Že sú telefóny Lumia dostupné v hravých farbách, si uvedomili aj dizajnéri tabletu, a rozhodli sa svojimi farbami oživiť aj trh tabletov. Po novom už nenájdeme v obchodoch iba klasické čierne, strieborné a biele tablety, ale Nokia sa pokúsi upútať hneď štyrmi farebnými variantmi, a to červeným, azúrovým a už tradične čiernym a bielym. Nokia narozdiel od Applu používa polykarbonát a aj keď je tablet tenší o 0,5 milimetra tenší, v porovnaní s iPadom WiFi + Cellular je ľahší o takmer 50 gramov. Novinka od Nokie sa ukrýva v tele s rozmermi 267 x 168 x 8,9 mm a váhou 615 gramov. V tomto tele sa nachádza batéria s kapacitou 8 000 mAh, pri ktorej by mal tablet vydržať 10 hodín prehrávania videa na jedno nabitie. Spoločnosť uvádza, že 80% batérie je možné nabiť už behom jednej hodiny, o čo sa postará nová technológia Qualcomm QuickCharge, využívajúca svoj vlastný port. Nakoniec prišiel čas na doplnky a spoločnosť chce predávať svoju vlastnú Nokia Power Keyboard. V skutočnosti sa jedná o stojan, kryt, touchpad a klávesnicu, ktorá navyše obsahuje prídavnú batériu so schopnosťou predĺžiť životnosť o päť hodín. Tento doplnok sa začne predávať za 149 euro. Na úvod môžeme očakávať spustenie predaja v USA, Veľkej Británii a v rodnom Fínsku, no neskôr by sa mal prístroj začať predávať aj u nás.

*Zdroj: Engadget; Nokia.com

Dnes nejčtenější

.