Zavřít reklamu

Včerajšie odhalenie ikon pre aplikácie zo sád iLife a iWork nám len potvrdili, že Apple predstaví novú generáciu svojho kancelárskeho a produktívneho softvéru pre iOS. Spoločnosť Apple tak dnes okrem iPadu 5. generácie a nového iPadu mini skutočne predstavila aj nové verzie aplikácií Pages, Numbers, Keynote, iPhoto, iMovie a GarageBand. Všetky ikony aplikácií sú také, ako na včerajších záberoch a prostredie týchto aplikácií je plne prispôsobené pre operačný systém iOS 7 a nové iPhony a iPady.

Softvér bol tentoraz prepísaný pre 64-bitovú architektúru a rovnakej zmeny sa dočkaj aj dizajn aplikácií. Ten sa odlišuje pri iOS a OS X a týka sa všetkých troch aplikácií – Pages, Numbers a Keynote. Zo softvéru sa vytratili akékoľvek známky Forstallovho skeumorfizmu a miesto toho sa obliekli do kabátu podľa gusta Jonyho Iva. Transparentnosť prostredia je prítomná a v prípade Pages sa stretneme s dizajnom podobným konceptu 9to5mac. Odlišuje sa však položením panelu s nástrojmi, ktorý sa tentoraz nachádza v spodnej strane softvéru, len tesne nad klávesnicou. Ikony aplikácií zo sady iWork sa drasticky zmenili oproti svojim predchodcom a zatiaľ čo v minulosti u nich prevládalo modré pozadie a 3D objekty, tentoraz sa stretávame s 2D grafikou a jasnými farbami, tak ako vo zvyšku systému iOS. Fľaštička s atramentom a 3D grafy sú preč a na ich mieste sa tentoraz objavilo píšuce pero a obyčajnejší plochý graf.

hero_hero_pages

Vďaka iCloudu je iWork obohatený o novú funkciu „Collaboration“, vďaka ktorej môžete zdieľať vaše dokumenty s vašimi priateľmi a môžete súčasne editovať tieto dokumenty. Zdieľanie využíva e-mail, teda Apple ID vašich priateľov. Veľkým prekvapením je tentoraz aplikácia Keynote. Tá Keynote, ktorá bola pôvodne navrhnutá len pre potreby Steva Jobsa, aby svojimi efektami uchvátila fanúšikov Applu pri každej konferencii – či už pri ohlásení nového iPodu, revolučného iPhonu alebo nebezpečne tenkého MacBooku Air. Apple si je vedomý toho, že sa 64-bitový iPad môže uchytiť vo firemnej sfére a práve pre tie potreby sa rozhodol spraviť masívnu aktualizáciu svojej aplikácie na tvorbu prezentácií. Zatiaľ čo doteraz aplikácia poskytovala len 12 predpripravených šablón, v novej Keynote ich nájdeme až 2,5-násobne viac, 30 šablón. Šablóny však nie sú zrejme veľmi užitočné, pokiaľ používateľ nemôže svoju prezentáciu odprezentovať. Práve preto pribudla možnosť vysielať prezentáciu cez AirPlay na Apple TV.

Aktualizácia je od dnešného dňa zadarmo dostupná pre všetky iOS a Mac zariadenia a používatelia nových zariadení získajú nové aplikácie okamžite po kúpe nového zariadenia.

hero_hero_numbers
hero_hero_keynote

Dnes nejčtenější

.