Zavřít reklamu

Hackeři kteří se účastnili konference Hack in the Box v sobotu přišli s tvrzením, že Apple iMessage umožňuje, aby Apple nebo jiná strana mohla číst vaše zprávy. Obavy pramení z toho, že iMessage vlastní šifrovací klíč, pomocí kterého je šifrována komunikace mezi klienty a tak jej může kdykoli použít a začít konverzaci číst. QuarksLAb tvrdí následující: Apple má pod svojí kontrolou klíč, kterým je šifrována konverzace mezi odesílatelem a příjemcem. Teoreticky se tedy v Applu mohou do konverzace vetřít tím, že manuálně změní tento klíč bez vědomí účastníků konverzace.

Zkuste se nad tím zamyslet. Jste společnost která vytvoří protokol nebo službu, která umožňuje komunikaci mezi uživatelem A a uživatelem B. K tomu, aby komunikaci nebylo možné jen tak snadno odposlouchávat, data která mezi klientem A a B prochází zašifrujete. Jak jinak byste tedy podle QuarksLab měli vytvořit vlastní službu bez toho, aniž byste použili svůj klíč? Kdykoli kdy někdo vytvoří šifrovací program jehož výsledkem je protokol fungující na principu zašifrování dat, jejich odeslání a následném rozšifrování, bude QuarksLab obviněn z toho, že může zneužít klíč k dešifrování?

Ano, samozřejmě že může, ale jak jinak by to měl vyřešit? Kdyby nechal klíč k šifrování Apple vytvořit jakoukoli společností na světě, jakoukoli vládní organizací, tak ten dotyčný může zneužít tento klíč stejně jako sám Apple. Další problém je pak v tom, že klíče k dešifrování souborů jsou přímo na serverech společnosti Apple a ten by tak mohl teoreticky klíče upravit během probíhající komunikace a odposlouchávat účastníky komunikace.

„Teorie QuarksLab je právě jen teorie a IMessage není navržen tak, aby Apple mohl číst vaše zprávy“, uvedla mluvčí společnosti Apple Trudy Muller v prohlášení pro AllThingsD. „Společnost kroky, které by musela učinit aby mohla konverzaci odposlouchávat a je jasné, že by musela změnit způsob jakým iMessage fungují v současné době, což samozřejmě Apple dělat nechce a ani to neplánuje.“

Na konec bych ještě rád dodal jednu věc, skutečně i kdyby Apple chtěl špehovat své uživatele nebo jakákoli jiná organizace chtěla někoho špehovat dělala to, jste právě tím ze 7 miliard lidí, o které by měl Apple nebo někdo jiný zájem a sledoval vás?
iPhone-iMessage-2-660x440

Dnes nejčtenější

.