Zavřít reklamu

Spoločnosť Pfeiffer Consulting sa aj tento rok rozhodla vykonať svoj prieskum užívateľskej spokojnosti s mobilným operačným systémom a jeho výsledky naznačujú, že užívatelia sú s novým iOS 7 spokojní. Každoročný prieskum sa tento rok zameral predovšetkým na operačný systém iOS 7, ktorý vďaka svojmu novému dizajnu rozdelil komunitu užívateľov iOS na dva tábory. Nová štatistika preto zahŕňa päť najpoužívanejších operačných systémov v súčastnosti, konkrétne iOS 7, iOS 6, Android, Windows Phone 8 a BlackBerry 10.

Z celkového hľadiska sa spomedzi piatich operačných systémov stal víťazom práve nový iOS 7, keďže až 73,25% používateľov je s ním spokojných. Veľmi dobre je na tom aj minuloročný iOS 6, ktorý v štatistike obsadil druhé miesto so 70% spokojných užívateľov. Platforma Android na prístrojoch od Samsungu sa nachádza na treťom mieste s 57,25% spokojných užívateľov a na poslednom mieste nájdeme Windows Phone 8. S mobilným systémom od Microsoftu je spokojných iba 47,25% užívateľov. Za najväčší problém sa v jeho prípade považuje absencia niekoľkých kľúčových prvkov pre užívateľskú skúsenosť, napríklad okamžitý prístup k potrebným nastaveniam.

prieskum-1

Pokiaľ ide o intuitívnosť systému, jasným víťazom sa stáva iOS 6. Pretože iOS 7 predstavuje najdramatickejšiu zmenu prostredia v celej histórii tohto systému, intuitívnosť podľa užívateľov mierne klesla a delí sa o druhé miesto s Windows Phone 8. O niečo horšie dopadol BlackBerry 10, no najhorší výsledok z hľadiska intuitívnosti predviedol operačný systém Android na zariadeniach od Samsungu. Podľa užívateľov za to môže viac ako 100 predinštalovaných aplikácií a widgetov, ako aj počet ovládacích prvkov na obrazovke.

prieskum-5

Z hľadiska zdatnosti je na tom operačný systém iOS 7 lepšie ako iOS 6, za čo môže ďakovať predovšetkým funkcii Control Center a inovovanému multitaskingu. iOS 7 sa tak delí o prvé miesto s Androidom na Samsungu, keďže oba systémy získali hodnotenie 7 z 10. Naopak najhoršie hodnotenie, 4 z 10, získal Windows Phone. Používatelia sa v jeho prípade sťažujú na obmedzené možnosti spravovania notifikácií a multitaskingu, a nemožnosť rýchlo pristupovať k nastaveniam.

prieskum-2

Možnosti úprav síce posúvajú iOS 7 vpred, no ani tak nedokáže systém konkurovať možnostiam Androidu. Je na tom ale lepšie ako jeho predchodca, a práve to je dôvod, prečo sa iOS 7 nachádza na druhom mieste. K tomu mu napomáhajú aj obsiahle nastavenia prístupnosti, napríklad možnosť aktivovať tučný text. Na poslednom mieste sa opäť nachádza systém od Microsoftu, ktorý podľa všetkého ponúka najhoršie možnosti úprav zo všetkých platforiem – domovská obrazovka je obmedzená iba na čierne alebo biele pozadie, dlaždice nie je možné veľmi upravovať a rovnako nie je možné vytvárať zložky s aplikáciami.

prieskum-3

Nakoniec je tu štatistika konfliktov s užívateľskou skúsenosťou. Pretože je systém iOS 6 veľmi jednoduchý na používanie, niet divu, že získal prvé miesto. Bezproblémovosť mierne narušili zmeny v iOS 7, a aj keď je Control Center veľmi vítanou zmenou, spôsob jeho otvorenia môže prinášať problémy v každodennom používaní. Značne horšie je na tom Android na Samsungu, u ktorého sa používatelia sťažujú napríklad na neintuitívne mazanie aplikácií alebo prvky, ktoré pôsobia ako reklamy na špecifické aplikácie. Na poslednom mieste sa aj tentoraz objavil Windows Phone, za čo môžu predovšetkým veľmi obmedzené možnosti úpravy.

prieskum-4
*Zdroj: www.pfeifferreport.com

Dnes nejčtenější

.