Zavřít reklamu

Samsung zrejme ani teraz nehrá veľmi čistú hru v benchmarkoch a zahraničný tech server Ars Technica ho opäť prichytil pri tom. Už na samom začiatku augusta/srpna server AnandTech zistil, že Samsung úmyselne zvyšuje výkon svojho Galaxy S4 pri benchmarkoch a prezentuje tak, že je telefón omnoho výkonnejší ako v skutočnosti. Samsung sa napriek faux pas zjavne nepoučil a skript nainštaloval aj do novinky Galaxy Note III, čo tentoraz nenechalo chladného ani Phila Schillera, senior viceprezidenta Applu pre marketing.

Ten na správu reagoval slovom „Podfukári“, a spolu s ním zdieľal článok prostredníctvom Twitteru. Redakcia serveru si však tento podfuk všimla náhodou – ako sama zistila, procesor Snapdragon 800 na frekvencii 2.3GHz je u Samsung Galaxy Note III omnoho výkonnejší ako ten istý procesor použitý u LG G2. Tajná zbraň Samsungu pritom dokáže v benchmark testoch zrýchliť telefón až o 20%, čo je veľmi výrazný nárast v prípade, že ho porovnávate s identickým hardvérom od inej spoločnosti. V záujme šetrenia batérie však prístroj využíva iba 300 MHz a jedno zo štyroch dostupných jadier, v prípade že používateľ používa základné a nenáročné aplikácie, napríklad kalkulačku alebo poznámkový blok. To sa však zmení okamžite po tom, ako zapnete niektorú z benchmarkových aplikácii pre Android. V takom prípade prístroj začne vyťažovať skutočne 100% svojho výkonu a prístroj nevypne ani jedno z dostupných jadier. To by ale nebolo nič zvláštne, keby benchmark aplikácie nemali za cieľ zistiť výkon zariadenia pri bežnej činnosti.

geekbench-stealthbench

Ako neskôr zistil server, trik je zakorenený hlboko v systéme a procesor v Galaxy Note III jasne vie, kedy spustíte benchmark aplikáciu – stačí, ak vie jej názov. A práve to je spôsob, ako je možné trik obísť a odhaliť tak pravý výkon zariadenia. ArsTechica preto zmenil názov aplikácie GeekBench a spustil ju pod novým názvom – drastický rozdiel vo výkone je možné vidieť na obrázku vyššie. Samotný prístroj tak dokáže v multi-core teste prezentovať až o 20% vyššie výsledky ako by v skutočnosti mal, a zatiaľ čo hodnota Integer v skutočnosti predstavuje 2 800 bodov, v benchmarkoch sa jedná až o 3 600 bodov. Podobná situácia nastáva aj v celkovom vyhodnotení, kde Galaxy Note III dosahuje 2 986 bodov, aj keď v skutočnosti by mala dosahovať iba 2 487 bodov. Samozrejmosťou je nakoniec spomínaný kód pre benchmark aplikácie. Po jeho prekompilovaní do Javy v ňom vidíme zoznam 25 aplikácií, ktoré majú využívať maximum výkonu.

Sli1de1-2-640x480
*Zdroj: ArsTechnica

Dnes nejčtenější

.