Zavřít reklamu

Již za pár týdnů si budou mít možnost návštěvníci High End Slovakia vyzkoušet na vlastní uši sluchátka AKG K935, která mezinárodní federace EISA označila za nejlepší bezdrátová Hi-Fi sluchátka pro rok 2013. My jsme se rozhodli trošku naše čtenáře navnadit, aby na akci pořádanou v Bratislavě dorazili a připravili jsme recenzi AKG K935 již nyní. Pokud se tedy na High End Slovakia chystáte, můžete porovnat naše dojmy s těmi svými a alespoň zjistit, zda se recenze podařila, až sluchátka uslyšíte sami.

AKG K935 jsou bezdrátová sluchátka, ovšem s přívlastkem Hi-Fi který tentokrát neoznačuje pouze třídu sluchátek, ale také fakt, že se nejedná o sluchátka která jednoduše připojíte ke svému iPhone pomocí Bluetooth. Pro připojení sluchátek slouží jejich dockovací stanice ve které se nejen nabíjí, ale také přes ni vysílají signál. To ve výsledku znamená, že samotnou dockovací stanici připojíte do zásuvky a následně k ni připojíte také výstup například z vašeho zesilovače, počítače nebo třeba iPhone. Sluchátka jsou párované se stanicí a mají dosah až 30 metrů v jejím okruhu, což znamená, že jsou vhodná na domácí poslech. Sluchátka jsou k dockovací stanici připojena pomocí 2,4Ghz digitální bezdrátové technologie a pro zkvalitnění přenosu máte možnost přepnout měnič z 10dB při poslechu přes TV/VCR nebo Hi-Fi na 0dB při poslechu z iPodu nebo CD/MP3 přehrávačů.

Samotnou dockovací stanici je možné připojit pomocí kabelu který je součástí balení dvěma způsoby. Buď tak že do výstupního zařízení v případě že to nabízí, tedy například do zesilovače zapojíte levý a pravý kanál který pak vedete kabelem do 3,5mm jack konektoru ve stanici nebo naopak pokud má váš zdroj zvuku pouze jeden 3,5mm jack konektor, zapojíte do něj jeden kabel, ze kterého vedete zvuk do stanice do levého a pravého kanálu. Jakmile máte zdroj zvuku zapojený do dockovacího konektoru, stačí vzít sluchátka, zapnout je stisknutím tlačítka a začít poslouchat hudbu. Sluchátka dokáží při skutečně vyšší hlasitosti přehrávat hudbu zhruba 7 hodin, při nižší hlasitosti je to pak i více než osm hodin. Sluchátka sice na nedostatek baterie upozorní tím, že začne blikat LED dioda, která za běžných okolností signalizuje jejich zapnutí, ovšem tu běžně při poslechu nesledujete a tak je škoda, že AKG nezvolilo ještě dodatečné upozornění například zvukovým signálem. Na druhou stranu je pravdou, že déle než osm hodin hudbu poslouchat nebudete a sluchátka se nabíjí vždy, když je uložíte do dockovací stanice, takže za běžných okolností se nestane, že vám dojde baterie. Dockovací stanici můžete snadno připevnit také na zeď, což může vypadat zajímavě ve stylově zařízeném bytě nebo domě.

IMG_8079

Sluchátka jsou velmi pohodlná a díky své váze a pohodlí které přináší nejen skutečně velmi jemné náušníky, ale také látkový most, jsou skutečně vhodná pro dlouhodobí poslech. V momentě kdy štípačka uštípne konec doutníku a do vychlazené skleničky dopadnou první kapky oblíbené Whisky, sluchátka jsou připravena k poslechu a zaručuji vám, že než i dvou hodinový doutník dokouříte dřív, než vás začnou sluchátka tlačit. Náušníky jsou skutečně velmi měkké, jejich materiál však přináší také jednu drobnou nevýhodu, přitahuje totiž veškeré nečistoty, které se navíc z černých náušníků poměrně špatně sundávají, je tedy potřeba dávat pozor nebo si zvyknout na to, že sluchátka nebudou naprosto čisté. Ergonomie spolu s váhou sluchátek jsou jedním s největších plus AKG K935. Ani po hodinách poslechu vás nic netlačí a necítíte se sluchátky na uších nepříjemně, dokonce dokážete poslechnout i pár nekonečných písní od Seala. Pokud jsme již u ergonomie je důležité uvést také fakt, že sluchátka mírně dokáží odhlučnit okolí, bohužel to však neplatí naopak a tak pokud chcete poslouchat skutečně nahlas, můžete, ale pokud sedí někdo vedle vás, uslyší hudbu skutečně hlasitě. Samozřejmě však můžete poslouchat i na maximální hlasitost v případě, kdy například manželka spí ve vedlejší místnosti a za normálních okolností by jí domácí kino rušilo.

Co je bezdrátových sluchátek škoda je absence jakéhokoli ovládacího prvku s výjimkou zesílení a ztlumení. Bohužel tlačítka pro změnu hlasitosti neslouží jako například u sluchátek Apple k dalším možnostem a tak pokud chcete například přepnout skladbu, pozastavit přehrávání nebo udělat jakoukoli jinou změnu, musíte přijít k vašemu domácímu audiu a změnu udělat přímo na něm. Sluchátka mají dostatek místa na další ovládací prvky, ty však bohužel chybí. Stejně tak mi osobně vadí absence jakéhokoli jacku přímo na sluchátkách, díky čemuž jsou předurčena skutečně pouze k poslechu přes dockovací stanici. Když už se AKG rozhodlo nepřidat Bluetooth když už mají sluchátka vlastní baterii a mohli jsme je tedy používat spolu s iPhonem i venku, mohli přidat alespoň 3,5mm jack konektor pro poslech s běžným přehrávačem. Problém je v tom, že sluchátka jsou skutečně vším výše uvedeným předurčena pouze k Hi-Fi poslechu v domácnosti a tak pokud si je koupíte, musíte si na poslech venku koupit ještě další sluchátka, což samozřejmě pro spoustu lidí není problém, ale někdo nechce nebo ani nemůže investovat do dvou špičkových sluchátek.

IMG_8074

Bezdrátová sluchátka na doma jsou předurčena k tomu, abyste na nich nejen poslouchali hudbu, ale také hráli hry nebo sledovali filmy. Vyzkoušel jsme tedy nové GTA V na PS3 připojené k zesilovačům Harman/Kardon AVR 370 stejně jako k Sharp 1-Bit. Kromě GTA jsme sledoval také nějaké ty filmy na Blu-ray opět přehrávané přes PS3 a nakonec jsme vyzkoušel ještě nějaké trailery. Nejgeniálněji je slyšet skutečný zvukový zážitek v momentě kdy si pustíte trailer na World War Z a v momentě, kdy Brad Pitt s rodinou sedí v autě a policista na motorce mu urve zpětné zrcátko, slyšíte nejen náraz a urvání zrcátka, ale také jednotlivé střepy, které se nejprve rozpraskají a následně padají na zem. Na filmu jsme byli i v kině a mohu s čistým svědomím říct, že takový zážitek jsem nezažil ani v kině, jako když jsem slyšel zvuk na AKG K935. Zvuk byl vynikající u všech filmů, stejně jako u GTA V, kde vyniknou zvuky motorů a i v případě kdy jedete v autě, stále slyšíte hlasy na ulici, střelba je také mnohem dynamičtější a zvuk je celkově více filmový než herní, stejně jako grafika. Na sledování filmů a hraní her mohu tedy AKG K935 jen a jen doporučit, svoji úlohu splňují dokonale. A jaká je vlastně jejich úloha? Přinášet zvuk přímo do vašich uších v momentě, kdy nemůžete využít domácí kino například kvůli tomu, abyste nerušili okolí.

IMG_8085

Hi-Fi sluchátka samozřejmě neslouží pouze pro hraní her a sledování filmů, ale také pro to nejdůležitější, poslech hudby. Pro poslech jsem vyzkoušel jak AVR 370, tak také klasický signál z MacBooku a všechna hudba byla ve formátu FLAC nebo Apple Lossless. Při poslouchání jsme pouštěl jak rap typu Lil Wayne, Rick Ross, Eminem nebo Dr. Dre, rock od Deep Purple, přes Pink Floyd až po Black Sabbat a došlo i na mého oblíbeného Mariána Wargu a Pavola Hammela. První na co pamatujte je fakt, že se jedná o sluchátka která pro své rozehrání potřebují skutečně dlouhý čas, nejlépe v řádu několika dní. Až poté co jsou skutečně rozehraná je možné poslechnout si co dokáží. Pokud chcete poslouchat například před spaním hudbu na skutečně té nejnižší hlasitosti, narazíte na jemný šum, který je však běžné najít u drtivého množství sluchátek a reproduktorů.

Pokud se bavíme o samotném zvuku při poslechu hudby, dokáží sluchátka na poměrně vysoké úrovni přednést jak výšky, středy tak i basy. Zvuk je velmi dynamický a prostorový, na rozdíl například od Harman/Kardon však neslyšíte naprsto odděleně jednotlivé tóny, ale ty občas splývají do většího celku. Zvuk je tedy celkově víc jednotný a dynamický, někteří by mohli říci až trošku starší než ten, na který jsme zvyklí u moderních sluchátek, které se nam snaží podat každý jeden tón doslova zvlášť.

IMG_8081

Zvuk je kvalitní, ale upřímně se divím, že v zahraničních recenzích dostala sluchátka hodnocení od renomovaných magazínů 90 až 95%. Osobně bych zvuk hodnotil na stupnici od 1 do 10 na nějakých 7,5. To samozřejmě není špatné hodnocení, ale už jsme zde měli sluchátka, která hrají skutečně čistěji a kvalitněji. Problém je v tom, že pokud zvážíme cenu a bezdrátový přenos + kvalitu zvuku, dostáváme se na skutečně vynikající poměr a zde je již jasné, proč jsou sluchátka hodnocena tak vysoko. Pokud vezmete sluchátka ve stejné cenové kategorii bez bezdrátového přenosu, dostanete se zvukově sice na vyšší úroveň, ale zase jste omezeni kabelem, záleží tedy na každém co si zvolí a co je jeho priorita. Při sledování filmů nebo hraní her je kvalita vynikající.

AKG

Dnes nejčtenější

.