Zavřít reklamu

Německý deník Der Spiegel přinesl na svém internetovém serveru článek, podle kterého má důkazy o tom, že NSA, tedy National Security Agency, má přístup do všech smartphonů na světě. Podle Der Speigel má Národní Bezpečnostní Agentura USA přístup téměř ke všem informací v telefonech s operačním systémem Android, BlackBerry a iOS. NSA podle deníku zřídila týmy, které se specializují na prolomení každého operačního systému na světě a tak se podařilo získat přístup k mobilním telefonům s operačním systémem, tedy ke smartphonům bez toho, aniž by musela NSA spolupracovat se společnostmi, které tyto telefony nebo operační systémy vyrábí.

Podle dostupných informací má NSA přístup ke všem informacím v mobilních telefonech od seznamu kontaktů, přes sms zprávy a výpis hovorů až k možnosti sledovat jejich polohu. Je navíc jedno, zda se u telefonu používá operační systém iOS, Blackberry nebo Android a NSA se do telefonů podařilo proniknout bez toho, aniž by spolupracovalo se samotnými výrobci telefonů, i když jak podotýká Gizmodo, kdo ví jak to vlastně s tou spolupráci mezi výrobci a NSA je. Zpráva je nejdrtivější zejména pro Blackberry, bývalou společnost RIM, jejíž služby využívají především korporátní zákazníci jako jsou banky, pojišťovny a nadnárodní korporace, kterým by Blackberry mělo nabídnout právě požadované soukromí, díky šifrování veškerých mailů přes speciální servery, za jejichž využití platí zákazníci Blackberry měsíční paušál.

Nyní se však ukázalo, že Blackberry není o nic víc zabezpečenější než ostatní mobilní operační systémy, což je pochopitelně pro celou společnosti velmi špatná informace, zejména pak pro její zákazníky. Zástupci Blackberry učinili prohlášení k článku Der Spiegel pro Gizmodo, to však příliš uklidňujícím dojmem nepůsobí. Mluvčí Blackberry totiž uvedl: „Vyjadřovat se ke zprávám v médiích o údajném státním dohledu nad telekomunikačním provozem není nic pro nás“.

iPhone_5

*Zdroj Der Spiegel, přes Gizmodo.com

Dnes nejčtenější

.