Zavřít reklamu

Dnešný svet nie je ani zďaleka taký bezpečný ako sa môže niekomu zdať, a tak krádeže mobilných telefónov nie sú žiadne Sci-Fi. Len v New Yorku sú odcudzené stovky, ba dokonca tisíce mobilných telefónov každý mesiac, a to je aj dôvod, prečo sa tamojšie úrady rozhodli voči tejto kriminálnej činnosti bojovať. S krádežami mobilov sa stretneme aj u nás, a to obzvlásť platí pri telefónoch iPhone. Bolo by preto zvláštne, keby sa iPhone nedal vystopovať. Na vystopovanie iPhonu existujú samozrejme viaceré spôsoby a my si ich dnes popíšeme.

Jedným z nich je samozrejme služba Find my Phone. V jej prípade sa Apple rozhodol, že umožní vyhľadať každý telefón, ktorý podporuje iCloud a má túto službu aktivovanú na svojom zariadení. Ale ani Find my iPhone nie je v dnešnej dobe dokonalý a pokiaľ sa váš iPhone dostane do rúk zlodejovi, je možné že sa vás pokúsi oklamať vykonaním kompletného Restore cez iTunes. Na to však dnešný iOS 6.1.3 nemyslí a tak je potvrdenie Restore s Apple ID až zaležitosťou iOS 7.

Omnoho účinnejšou alternatívou je v tomto prípade IMEI. Pretože každý telefón má svoje unikátne číslo IMEI, je prakticky nemožné, aby zlodej toto číslo oklamal. Kód je totiž uložený v samotnom srdci telefónu a nedokáže ho prepísať ani niekoľkonásobný Restore zariadenia. Pomocou IMEI je navyše možné prístroj lokalizovať, a je absolútne jedno, či zlodej používa iného operátora alebo sa presťahoval na Madagaskar. V prípade iPhone má človek tri možnosti, ako zistiť IMEI:

1. Nastavenia – Všeobecné – Informácie
2. Najsť ho na slote pre SIM kartu
3. „Zatelefonovaním“ na *#06#

IMEI je vlastne 15-miestne číslo, ktoré je bežne zapísané v tomto tvare: 01 234567 890123 4

Čo s ním môžete robiť? V prvom rade pri pátraní môžete požiadať políciu o lokalizovanie zariadenia s týmto IMEI, a ak budú mať páni policajti dobrú náladu, budú ochotní vám pomôcť. V inakšom prípade môžete skúsiť navštíviť portál http://www.imei.info/, kde môžete pomocou zadania čísla zistíte takmer všetky informácie o zariadení. Po zadaní IMEI môjho iPhone 3GS mi však databáza vyhodila, že sa jedná o prístroj s 32GB pamäťou, kdežto môj iPhone je 16GB model. Ostatné údaje o zariadení sa ukázali ako pravdivé. Za príplatok na tejto stránke môžete tiež zistiť polohu zariadenia ako aj hlásenie, či sa prístroj nenachádza v Blackliste, t.j. zozname hľadaných.

Alternatívou môže byť portál http://www.findimei.com/, ktorý funguje na veľmi podobnom princípe.

Dnes nejčtenější

.