Zavřít reklamu

Inteligentná asistentka Siri ešte stále nie je tak inteligentná ako si to predstavuje Apple a preto sa nemusíme čudovať, že ju Apple naďalej vyvíja. Zaujímavé veci však zistil portál Xconomy. Ten si totiž všimol, že na vylepšeniach digitálnej asistentky pracuje vývojársky tím v Bostone, o ktorom až doteraz nebolo známe, čo má na starosti. Apple tak v konečnom dôsledku zbližuje svojich vývojárov s vývojármi Nuance, spoločnosti, ktorá je dnes známa pre svoj hlasový softvér Dragon Dictation a mnohé ďalšie veci.

Jedná sa tak o jeden z malého množstva tajných tímov, o ktorom sa podarilo zistiť bližšie informácie. Podieľali sa na tom aj oficiálne pracovné ponuky, ktoré jasne napovedali tomu, že Apple v tejto lokalite vyvíja službu Siri. Mnohé z nich vraveli práve o tom, že tím v Bostone testuje hlasové ovládanie a jemu podobné funkcie. Nakoniec v tomto tajomnom tíme môžeme nájsť aj bývalého pracovníka Nuance, Gunnara Evermanna, ktorý sa rozhodol pridať k Applu v júli/červenci 2011. V súčasnosti pracuje ako manažér divízie Siri Speech v Bostone. Medzi ľuďmi v Bostonskom tíme vidíme aj ďalších významných pracovníkov. Jedným z nich je aj bývalý viceprezident vývoja v Nuance Larry Gillick, ktorý má dnes úlohu Hlavný výskumník reči Siri. Zaujímavý tím nakoniec uzatvára Don McAllaster, ktorý pracoval aj na Dragon Systems, dnešnom Nuance Dragon Dictation.

Prítomnosť vývojárov Applu v Bostone vzbudzuje pomerne veľkú pozornosť. Apple totiž drvivú väčšinu svojich vývojárov udržuje v blízkosti oficiálneho sídla v Cupertine, a práve vývojársky tím Siri je jedným z veľmi malého množstva tímov, ktoré sa nachádzajú mimo tohto mesta. Otvorenie novej kancelárie, určenej špeciálne pre vývoj Siri, je navyše jasným znakom toho, že Apple chce spraviť svoju službu menej závislú na Nuance, vďaka čomu tieto dve spoločnosti v budúcnosti nemusia mať tak intenzívny vzťah ako teraz. Navyše sa očakáva, že práve v jednej z budúcich verzii OS X predstaví Apple plnohodnotne integrovanú hlasovú službu Siri, vďaka čomu by tento vstavaný softvér mohol veľmi silne konkurovať produktu spoločnosti Nuance. Veľkým prekvapením pre Nuance môže byť fakt, že sa Apple pri snahe konkurovať rozhodol zamestnať práve jeho najvýznamnejších bývalých zamestnancov. Práve tento krok môže symbolizovať, prečo začína mať Siri v iOS 7 omnoho ľudskejší hlas ako v doterajších verziách.

Apple navyše nie je jediným vývojárom hlasových služieb v Bostone a ako sa ukazuje, svoje dvere tu otvára aj Microsoft, ktorý ohlásil, že jeden z bývalých zamestnancov MIT Lincoln Laboratory bude pracovať práve tu a bude mať na starosti vývoj novej generácie softvéru, ktorý bude možné ovládať jednoduchšie, prirodzenejšie a intuitívnejšie, a to s pomocou hlasu a hlasových služieb. Popravde, po tom ako som sa dostal k svojmu prvému zariadeniu so Siri, mi začala absencia takéhoto ovládania na notebooku s Windows 8 pomerne chýbať. Preto osobne ako používateľ Windows dúfam, že sa aj Microsoft rozhodne potešiť svojich používateľov. Rovnako by bolo zaujímavé vidieť Siri v akcii na počítačoch Mac, ktoré ju budú v budúcnosti podporovať.

1672796-slide-siriii

Dnes nejčtenější

.