Zavřít reklamu

Na rozdíl od většiny fanoušků společnosti Apple jsme měl Microsoft vždy rád. Nejde ani tak o jeho produkty, ale o neuvěřitelnou schopnost Billa Gatese je prodat. Gates dokázal v devadesátých letech kdy byl Apple něčím nedostupným pro hrstku vyvolených, doslova zaplavit celý svět. Bohužel po odchodu Gatese se do čela vedení dostal Steve Ballmer, který je mi osobně stejně sympatický jako již zmíněný Gates, bohužel však nedokázal to nejdůležitější, prosadit společnost na trhu mobilních zařízení.

Poslední neúspěch Microsoftu je tablet Surface a Windows RT. A i když se to někomu nemusí zdát a může považovat informace o Microsoftu na serveru zaměřeném na společnost Apple za nadnesené, čísla bohužel mluví zcela jasnou řečí. Společnost za poslední čtvrtletí, tedy za třetí fiskální čtvrtletí letošního roku (druhé kalendářní čtvrtletí letošního roku) prokázala zisk 5 miliard amerických dolarů, tento zisk však mohl být o miliardu vyšší, kdyby Microsoft nikdy nezačal s prodejem svého iPad killeru, tedy Microsoft Surface. Právě díky velmi špatným prodejům tabletu Microsoft Surface RT musela společnost ve svém účetnictví odepsat 900 milionů dolarů.

Ztráta je způsobena nejen tím, že se tablety špatně prodávají, ale také tím, že Microsoft v podstatě již nevěří, že se prodají všechny zásoby doposud vyrobených tabletů Surface. Problém je také u samotného Microsoft Windows RT, ten totiž taktéž společnosti prodělává a zatím co společnosti jako je Lenovo a Samsung stahují zařízení s windows RT z trhu, Dell a HP raději své produkty s Windows RT ani nenasadili. A tak zatím co prodeje Xbox One překonávají všechna očekávání a Microsoft musel dokonce ukončit předobjednávky jelikož už nyní je objednáno více kusů než zvládne společnost vyrobit, pověst legendární společnosti kazí mobilní produkty.

Je jedno zda si vzpomenete na již zmíněný Surface, Smartphone s označením Microsoft Kin nebo multimediální přehrávač Zune, žádný z těchto produktů neuspěl a poslední dva ze zmíněné dvojice se přestaly rychle prodávat. Microsoft nedokáže aplikovat do zařízení jako je Kin, Zune nebo Surface profesionalitu Windows, kterou nikdo u těchto produktů neočekává. Pod pojmem profesionalita mám nyní na mysli například možnost pracovat s více aplikacemi najednou, připojit USB nebo podobné věci, které běžně děláme na počítačích. Tablety, telefony a přehrávače zkrátka slouží na zábavu a těm od Microsoftu chtě nechtě chybí X faktor. Něco co nejde slovy popsat, ale něco co znamená rozdíl miliard dolarů při konečném účtování.

Místo toho aby se společnost soustředila na to, co se jí daří skutečně velmi dobře, tedy na Xbox One a na co největší propojení mobilních zařízení s Xbox One, snaží se nám vnutit názor, že na tabletu s 10″ displejem chceme pracovat a k tomu přece potřebujeme nutně klávesnici. My se ale chceme bavit, jasně to ukazuje iPad, nikdo zřejmě nikdy nenapsal knihu, nevytvořil webové stránky nebo nenaprogramoval aplikaci na iPadu, prodávají se ho ale desítky milionů kusů. Microsoft se musí poučit z minulosti a začít propojovat Xbox s mobilním zařízením, ať již to bude další telefon, tablet nebo přehrávač, musí zkrátka nabídnout neomezené množství zábavy, práce máme již tak dost u počítačů. Osobně Microsoftu fandím a myslím si, že další konkurence pro Apple bude jen a jen prospěšná, ovšem to bude muset pan Ballmer povolat tým z Xbox na vývoj mobilních zařízení. A upřímně se divím, že muž který si vždy a za jakýchkoli okolností dokáže udělat legraci především sám ze sebe, nedokáže pobavit lidi také prostřednictvím svých zařízení.

steveballmermacbooksignature

*Zdroj dat o prodejích Windows Surface: businessworld.cz

Dnes nejčtenější

.