Zavřít reklamu

Apple zrejme hodlá posunúť svoje iOS Mapy na vyššiu úroveň a nový patent mu v tom môže značne pomôcť. Podľa tohto patentu je zrejmé, že Apple chce, aby boli jeho mapy po nie príliš vydarenom štarte viac sociálnejšie a odpovedali tak novodobému trendu, ktorý mimo zasiahol aj systém iOS v roku 2011. Patent s pomenovaním User-Specified Route Rating and Alerts si zjavne berie inšpiráciu z existujúcej služby Waze, prispôsobuje ju však svojim vlastným potrebám a predstavám.

Pokiaľ by ste sa totiž rozhodli vydať na určité miesto a pomáhali si pritom bezplatnou navigáciou od Apple, v hornej časti obrazovky by sa používatelia mohli stretnúť s informatívnou bublinou, ktorá odporučí kratšiu či bezpečnejšiu trasu. Pri tomto by sa navyše aplikácia opierala o informácie, ktoré k nej zverejnili používatelia. Áno, používatelia by v takomto prípade mali možnosť písať recenzie na trasy, podobne ako to môžu robiť už teraz s aplikáciami v App Store. Novinkou by tiež bola možnosť ohodnotiť danú trasu hviezdičkami v rozmedzí 1 až 5, pričom z týchto hodnotení by servery Applu automaticky vyhodnotili priemerné hodnotenie danej trasy. A na čo by mohli používatelia upozorniť ostatných šoférov? Okrem štandardných položiek, medzi ktoré patrí napríklad hustá premávka či pomalá rýchlosť, by sme tu našli aj ďalšie zaujímavé položky, ako napríklad nerovný povrch vozovky, absenciu čerpacích staníc a občerstvení, nádherné scenérie či dokonca časté dopravné nehody. Používateľ by nakoniec mohol dopísať aj svoju vlastnú poznámku k trase, ktorá by mohla presnejšie definovať, ako je na tom daná trasa a čo na nej čaká ďalších šoférov.

mapy-patent

Ďalšou novinkou by bola možnosť napísať okamžité varovania. Tieto varovania by servery Applu okamžite spracovali a vyslali by echo všetkým šoférom, ktorí sa nachádzajú blízko postihnutej lokality či majú v pláne cestovať ňou. V takomto prípade by používatelia, ktorí sa nachádzajú na onom mieste, mohli určiť, či sa v danej oblasti stala dopravná nehoda, došlo k zablokovaniu vozovky, alebo došlo k protestu. Tento údaj by mohli používatelia doplniť o približný časový údaj, ktorý by následne vypísalo vo výslednom upozornení. Apple požiadal o schválenie tohto patentu už 28. decembra / prosince 2011, k jeho schváleniu však došlo iba teraz. Autorom patentu je Jorge S. Fino a patent nesie označenie 2013/0173155.

mapy-patent2
*Zdroj: FreePatentsOnline

Dnes nejčtenější

.