Zavřít reklamu

Fotoaparát se stal nedílnou součástí všech smartphonů na trhu a v posledních letech plnohodnotně dokáže nahradit levné digitální kompakty s cenou do zhruba pěti tisíc korun. Samozřejmě nesmíme srovnávat fotoaparát v iPhone s digitální zrcadlovkou nebo s PEN, ale pokud se podíváme na levné kompakty a máme kvalitní smartphone, pořídíme s ním fotografie podobné kvality. Telefony mají navíc oproti fotoaparátům nespornou výhodu v tom, že se na fotografie pořízené iPhonem v drtivé většině případů díváme opět na iPhone a mnoha chyb si tak ani nemáme šanci všimnout v rámci relativně malého rozlišení.

Aby Apple ještě vylepšil fotografie pořízené iOS zařízením, nechal si patentovat dvě nové technologie, které zlepší kvalitu výsledných fotografií. Zatím co první patent se týká kvalitnějšího zaostření objektu a mohl by se stát budoucností pro jakýkoli fotoaparát u kterého použijeme automatické ostření, druhý patent prakticky přináší virtuální stativ a zlepšuje stabilizaci. Pro zlepšení zaostření používá Apple gravitaci a postavení kamery vůči zemi a danému objektu. Patenty nejsou příliš podrobně popsány slovy, ale můžete se na ně podívat na obrázcích, kterými je společnost Apple dokumentuje.

Ve zkratce se však jedná o systém složený z více prvků, který zabezpečí zachycení objektu, stabilizaci a přeostřování na objekt před kamerou. Výsledkem by mělo být centrované a stabilizované zachycení tváře nebo jiného prvku na záběre s možností přeostření do hloubky záběru, které zabezpečí gravitační vektor na objektivu ve spolupráci s motorem objektivu.

6a0120a5580826970c01901da21daf970b-800wi

V druhém případě pak Apple vytvořil něco, co nazývá jako virtuální stativ. Drtivá většina současných elektronických zařízení které umožňují pořizovat fotografie nebo videa využívají ke stabilizaci gyroskop, ať již elektronický nebo skutečný kdy je samotný objektiv uložen ve vodní hladině, což zabraňuje otřesům. Apple zjistil, že největším problémem stabilizace pomocí gyroskopu je schopnost zařízení rozeznat, kdy se jedná o chtěný a kdy o nechtěný pohyb kamery. Zařízení tak nedokáže automaticky rozeznat, kdy dochází k záměrnému pohybu přes scénu a kdy je tento pohyb chybou způsobenou například třesoucí se rukou. Právě proto společnost vymyslela vlastní algoritmus, který dokáže posoudit v který moment došlo k nechtěnému otřesu kamery a kdy se jedná o úmyslný pohyb. iOS zařízení nebo jakékoli jiné zařízení tak dokáže automaticky určit kdy má video stabilizovat a kdy nikoli.

6a0120a5580826970c0191039826e8970c-800wi

*Zdroj: patentlyapple.com, za vysvětlení pojmů díky Michalu Liškovi z Foxon.sk!

Dnes nejčtenější

.