Zavřít reklamu

Popri tom, že nová generácia MacBook Air s procesormi Haswell ponúka výrazne vyššiu výdrž batérie a vyšší výkon, objavujú sa správy o tom, že Apple zrejme aktualizoval aj úložisko, ktoré sa ukrýva v zariadení. Ako inak, všetky generácie ultratenkých MacBookov Air disponovali Flash pamäťou, ktorá je niekoľkonásobne výkonnejšia ako existujúce priemerné pevné disky HDD. Ako sa zistilo, nová Flash pamäť je až 9-násobne rýchlejšia ako štandardný pevný disk s rýchlosťou 5400 otáčok za minútu.

Táto nová jednotka je zároveň až o 45% rýchlejšia oproti predošlej generácii, vďaka čomu rýchlosť zapisovania dát hravo dosahuje hranicu 800MB/s. Za touto pozitívnou zmenou stojí fakt, že sa Apple rozhodol využiť rozhranie PCIe 2.0 miesto štandardu SATA, ktorý nájdeme v drvivej väčšine dnešných stolných počítačov a notebookov. Rozhranie PCIe 2.0 je schopné prenášať dáta rýchlosťou až 1GB/s, a teda môžeme považovať zmenu rozhrania za revolučnú. Server AnandTech zároveň zistil, že o výrobu Flash pamätí pre MacBook Air sa postaral Samsung, špekuluje sa však, že časť výroby má na starosti aj SanDisk.

anandtech-800mbs

Táto nová jednotka je zároveň až o 45% rýchlejšia oproti predošlej generácii, vďaka čomu dosahuje rýchlosť zapisovania až 800MB/s. Za týmto stojí aj skutočnosť, že sa Apple rozhodol u nového MacBook Air použiť PCIe úložisko, ktoré sa doteraz v bežných spotrebiteľských počítačoch nachádzalo len veľmi ojedinele. Ako zistil server AnandTech, o výrobu Flash pamätí pre MacBook Air sa postaral Samsung, časť výroby ale údajne pokrýva aj SanDisk.

Napriek tomu, že sa Apple rozhodol použiť procesor Intel Core i5-4250U s papierovo nižšou frekvenciou, podľa testov sa udržuje výkon zariadenia na takmer rovnakej úrovni ako jeho predchodca, teda frekvencia nemá veľký vplyv na výkon zariadenia. Oproti predošlej generácii došlo k zníženiu výkonu o 5%, za čo môže predovšetkým kombinácia maximálnej Turbo Boost frekvencie, chladenia a základnej frekvencie. V prípade integrovaného grafického čipu došlo k zníženiu frekvencie grafického jadra z 350 na 200MHz, pričom vo vnútri nájdeme čip Intel HD 5000.

Ďalšou veľkou zmenou prešla operačná pamäť. Zatiaľ čo doteraz používali počítače Mac pamäte DDR3L, čerstvá novinka už prichádza s novým typom pamäte, LPDDR3, ktorá je prispôsobená pre procesory Haswell. LPDDR3 sa od štandardnej verzie odlišuje predovšetkým nižšou energetickou spotrebou, čo napomohlo k zvýšeniu výdrže batérie na 9 a 12 hodín.

rendering

*Zdroj: AnandTech

Dnes nejčtenější

.