Zavřít reklamu

Během dnešní noci rozhodla Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) o zákazu prodeje několika starších produktů společnosti Apple na území USA. Podle ITC totiž Apple porušil patent konkurenčního Samsungu, který použil při výrobě těchto produktů. Konkrétně se jedná o patent, který umožnil bezdrátové technologii 3G přenášet hovory i data současně. Během telefonního hovoru tak můžete přijímat například emaily nebo surfovat po internetu. To co se nám zdá na první pohled jako samozřejmost, je však bedlivě strážený patent Samsungu, který podle ITC Apple zneužil.

Zákaz prodeje se bude týkat konkrétně modelů iPhone 4, iPhone 3Gs, iPad první generace s 3G modulem a iPad 2. generace s 3G modulem. Jediný z těchto produktů který se stále prodává jako nový model je iPhone 4, ostatní jsou již dostupné pouze v rámci takzvaného repasovaného programu. Jedná se navíc pouze o modely, které jsou vyrobeny pro operátora AT&T. Apple však nabídku ještě stáhnout nemusel, potvrdit rozhodnutí ITC totiž musí americký prezident Barack Obama a to do 60 dnů od rozhodnutí ITC. Obama má však také možnost uvalit na rozhodnutí Veto a tím jej zrušit a nechat znovu projednat. Komise rozhodovala o tomto případu až jako vyšší instance, ke které se Samsung odvolal po loňském rozhodnutí soudce Jamese Gildeyho, který uznal, že Apple patenty neporušil.

„Jsme zklamáni, že komise svoje dřívější rozhodnutí zrušila, a máme v plánu se odvolat. Dnešní rozhodnutí nemá vliv na dostupnost produktů Apple ve Spojených státech,“ uvedla mluvčí Apple Kristin Huguetová. Pokud vás napadá, že Obama samozřejmě nepodepíše zákaz prodeje Apple produktů, musíme si uvědomit že na jedné straně se sice v případě Applu jedná o největšího plátce daní na území USA. Na straně druhé však Obama čelí obrovskému mezinárodnímu tlaku a svým rozhodnutím by mohl narušit mezinárodní vztahy, protože Samsung je pro Jižní Koreu tím, co Apple pro USA.

Zřejmě nejvtipnější z celé situace je však vyjádření Samsungu, které mluvčí společnosti zveřejnil v oficiální zprávě k tomuto případu: „Rozhodnutí ITC potvrdilo tradici Applu parazitovat na technologických inovacích jihokorejské společnosti. Naše výzkumy a vývoj trvající desítky let v oblasti mobilních technologií budou pokračovat a budeme i nadále nabízet inovativní produkty spotřebitelům ve Spojených státech,“ uvedl inovativní Samsung, jehož produkty ani zdaleka nepřipomínají Apple. Když společnost z Jižní Koreji prohrála spor ve kterém byla nucena zaplatit více než miliardu dolarů jako odškodné pro Apple, požadoval americký gigant Apple taktéž zákaz prodeje produktů Samsung na území USA, tehdy však Apple neuspěl.

iPhone_vs_Samsung

*Zdroj: ceskatelevize.cz, news.yahoo.com, phonearena.com

Dnes nejčtenější

.