Zavřít reklamu

Podvodníci na internetu obvykle ke svým útokům využívají významné události, případně pak fenomenální úspěchy některých značek nebo trendů. Mezi úspěšné produkty společnosti Apple pak bezesporu patří iTunes App Store. Právě úspěchu App Store se rozhodli využít podvodníci i tentokrát.

Na internetu je tak možné narazit na stránky, které se tváří stejně jako oficiální stránky aplikací v iTunes App Store. Aplikace z App Store totiž můžete zobrazit nejen přímo v aplikaci iTunes, ale také v internetovém prohlížeči. Právě toho využívají podvodníci a snaží se méně zkušené uživatele přesvědčit o tom, že se jedná o oficiální stránky společnosti Apple, které prezentují jednotlivé aplikace z iTunes App Store. Drtivá většina našich čtenářů se následujícím informacím nejspíš pouze zasměje, ovšem na druhou stranu se najde také množství těch méně zkušených, kteří mohou přijít o značné množství svých financí.

Poté co naleznete banner odkazující na aplikaci, jste přesměrování na stránky, které se tváří jako oficiální stránky společnosti Apple prezentující danou aplikaci na iTunes App Store. Méně zkušený uživatel v podstatě nemá šanci rozeznat, že je tato stránka falešná a nejedná se o oficiální stránky Applu. Jakmile si přečtete informace o aplikaci stejně jako u oficiálních stránek a rozhodnete se kliknout na tlačítko buy nebo download, jste upozorněni, že kvůli explicitnímu obsahu nebo kvůli obsahu, který by nebyl pro iTunes Store normálně schválen, musíte zaplatiti poplatek za stažení aplikace mimo běžné platební metody Applu. Právě zde nastává problém, jakmile zaplatíte samozřejmě nejen že přijdete o své peníze, ale samozřejmě nedostanete slibovanou aplikaci. Tu totiž není jak sami tušíte možné nainstalovat, jelikož není v iTunes App Store.

Podvodné aplikace nebo lépe řečeno stránky které se tváří jako aplikace samozřejmě chtějí motivovat ke stažení a zaplacení. Z tohoto důvodu se tak u podvodných aplikací setkáte s tím, že nabízejí něco, co není v iTunes App Store běžně dostupné, většinou se jedná o možnost stahovat a přehrávat zdarma pornografický obsah. Pro nezkušené uživatele je nejlepší kontrolou nechat si zobrazit danou aplikaci přímo v iTunes. Nikdy neplaťte za aplikace mimo běžné platební metody Apple iTunes App Store! Pokud aplikace nabízí něco, co je na první pohled výjimečné, věřte že kdyby se daná aplikace skutečně objevila v iTunes App Store, budeme o ni informovat. Dávejte si tedy pozor, nemusíte totiž přijít pouze o pár dolarů za stažení aplikace, ale vzhledem k tomu, že podobné stránky nepoužívají ověřené platební brány, mohou útočníci doslova vysát celý váš účet.

IMG_0273
IMG_0279

Dnes nejčtenější

.