Zavřít reklamu

Len niekoľko dní dozadu Google na svojej I/O konferencii predstavil úplne novú verziu svojej internetovej služby Google Maps, ktorá priniesla hneď niekoľko nových zmien, zahrnutých do jedného celku, ktorý predstavuje úplne nové prostredie. Nová podoba webovej aplikácie je istotne zmenou k lepšiemu a Google preto nechal vývojárov a iných smrteľníkov, aby sa prihlásili do beta testu tejto služby. Server Letem světem Applem toto šťastie mal a už dnes vám prináša prvé snímky a dojmy z budúcej verzie Google Maps.

V novom prostredí sa Google rozhodol s mapami spojiť aplikáciu Google Earth, ktorá bola doteraz dostupná bezplatne pre všetkých užívateľov. Vzhľadom k faktu, že u nových máp nie je potrebné stiahnuť dodatočný plugin, je zrejmé, že sa Google postupne rozhodne aplikáciu Google Earth stiahnuť z obehu. Všetko je totiž teraz v cloude a aby toho nebolo málo, všetko je pomerne pekne animované. Za animáciami môže v tomto prípade aj fakt, že sa Google rozhodol nové Mapy prispôsobiť aj pre dotykové obrazovky, čo užívateľ spozná už pri náhodnom klikaní na mapu. V tomto prípade sa však dočká ďalšej zmeny, po kliknutí na určitú oblasť sa totiž mapy rozhodnú načítať čo najväčšie množstvo informácii o danej lokalite a výnimkou v tomto prípade nie je ani séria fotografií či Street View. Práve Street View je v novej verzii Maps integrovaný bezpečne a príjemne, vďaka čomu sa z neho stáva príjemný doplnok, ku ktorému sa už nedostanete náhodným klikaním.

googlemaps2013-1

Popri týchto zmenách došlo aj k zmenám v oblasti správania máp, respektíve v oblasti sociálnych služieb. Nové Google Maps sú totiž vašou osobnou službou, čomu svedčí aj pomerne hlboká integrácia Google Plus. Užívatelia si dnes môžu v službe definovať svoje bydlisko, svoju prácu a v neposlednom rade pribudne možnosť pridávania nových oblastí do položky Obľúbených. S jednoduchosťou zašiel Google ešte ďalej ako Apple a preto sa naučíte nové mapy ovládať za veľmi krátky čas. Ich prostredie je totiž omnoho jednoduchšie a intuitívnejšie, nezabúda však na funkcie. Ešte stále môžeme používať aplikáciu ako GPS a v tomto prípade dokonca zmenu prostredia dvojnásobne. Rozhranie GPS služby sa totiž výraznejšie odlišuje od zvyšku služby, je však možné veľmi rýchlo sa prepnúť do klasického režimu. Ako som už spomínal, nové mapy sú prepojené so sociálnou sieťou Google Plus. Okrem základných informácií je totiž možné zobraziť všetky reštaurácie, kaviarne a bary v určitej oblasti. Okrem možnosti navigovania k podniku a možnosti pridania do obľúbených je v nových mapách aj sociálna funkcia, funkcia zobrazenia recenzií. V takomto prípade Google Maps otvoria novú kartu, v ktorej zobrazia recenzie užívateľov na dané miesto. Služba je užitočná. Pokiaľ sa nachádzate v novom meste, máte možnosť jednoducho si zistiť, či je vami zvolená reštaurácia kvalitná alebo sa jedná o nekvalitný podnik.

googlemaps2013-5

googlemaps2013-7

Mapy nabrali rozum a podobne ako inteligentné hlasové asistentky v mobiloch, aj Mapy sa teraz učia vaše príkazy. Pokiaľ sa totiž rozhodnete vyhľadať pojem „reštaurácie v dúbravke“, zrejme vás prekvapí fakt, že sa Maps vynájdu, priblížia sa k menovanej oblasti a zobrazia všetky dostupné podniky v nej. Je však poznať, že nie všetky príkazy takto fungujú (aspoň nie dnes) a preto ak sa rozhodnete vyhľadať napríklad pojem „z: Račianske mýto do: Letisko Milana Rastislava Štefánika“, mapy vášmu príkazu neporozumejú. Opýtajú sa však, či ste nemali na mysli trasu z bodu A do bodu B. Mapy sa pokúsia upozorniť na Street View všade, kde to je dostupné, no zároveň sa užívateľovi nevnucujú. V konečnom dôsledku však je Street View pomerne príjemná možnosť a s novou verziou služby pribúda aj niekoľko nových možností do prostredia. Novinkou je kompas, na ktorý keď kliknete, obraz sa nakloní smerom k severnému pólu.

V pravej dolnej strane obrazovky nájdeme novú položku, ktorá má za cieľ prezentovať všetky fotografie a panorámy dostupné v určitej oblasti. Veľmi nádherným úkazom je v tomto prípade Eiffellova veža v Paríži, u ktorej je možné zaznamenať aj ďalší režim prezentácie, zvaný ako Prehliadka Fotografií. Tento režim spustí pomerne unikátnu prezentáciu sady dostupných fotografii, ktoré dokáže Google spojiť tak, aby vytvárali 3D obraz danej lokality. Jedná sa preto o veľmi nádhernú funkciu a dúfam, že sa čoskoro objaví aj vo viacerých miestach Bratislavy.

googlemaps2013-6

googlemaps2013-3

googlemaps2013-2
googlemaps2013-4

Dnes nejčtenější

.