Zavřít reklamu

Spolu so začiatkom nového týždňa vám prinášame recenziu ďalších slúchadiel spoločnosti Harman Industries, slúchadlá Harman Kardon NI. Už pri prvom pohľade na balenie, v ktorých sa tieto slúchadlá ukrývajú, si človek pomyslí, že sa musí naozaj jednať o pomerne luxusné slúchadlá, ktoré si zaslúžia elegantné prostredie. Dnes sa pozrieme na to, či je ich zvuk tak kvalitný ako ich obal, alebo sa spoločnosť venovala len dizajnu.

Pozrime sa preto najprv na spomínaný dizajn. Už na úvod si môže majiteľ všimnúť, že svoje slúchadlá môže zabaliť do elegantnej hranatej krabičky, ktorá z vnútornej strany disponuje polyeuretánovou vrstvou, teda materiálom, ktorý nájdeme na obaloch Smart Cover. Materiál je preto príjemný na dotyk a osobne mám pocit, že inžinieri z harmanu venovali krabičke veľa času. Do krabičky je okrem slúchadiel možné uschovať aj sadu nástavcov, ktoré sú samozrejmosťou. Keď sa však pozriem na dizajn samotných slúchadiel, všímam si podobnosť medzi nimi a nedávno recenzovanými AKG K375. Zhodu je možné nájsť na ovládacom paneli, ktorý je u oboch slúchadiel totožný, líši sa len farbou.

Keďže aj tieto slúchadlá obsahujú vlastný ovládací panel, mikrofón a ovládanie Siri je samozrejmosťou. Zaujímavé môže byť spracovanie slúchadiel, ktoré podobne ako krabička, predstavujú obdĺžnik. Ten je však celý tmavý a má zaoblené rohy. Pokiaľ by ste však u slúchadiel za 99€ chceli nájsť niečo, čo sa vám na vizuále slúchadiel nebude páčiť, je plast, ktorý tvorí obdĺžnikovitý tvar slúchadla. Plast je však tvrdý a tým pádom sa nejedná o veľmi vážny problém.

Čas pozrieť sa na zvukovú stránku. Už som mal na ušiach slúchadlá JBL J33i, už som mal na ušiach slúchadlá AKG K375 White. Čo majú všetky tieto slúchadlá spoločné? Všetky pochádzajú od  svetoznámeho výrobcu zvukovej techniky, spoločnosti Harman. Narozdiel od predchádzajúcich dvoch modelov sú však pre mňa Harman Kardon NI sklamaním. Pokiaľ ste totiž mali v pláne počúvať basové skladby, ihneď môžete NI vrátiť späť do výlohy. Basy sú totiž u tohto modelu skutočne veľmi slabé, pričom ich úroveň sa pohybuje približne na úrovni slúchadiel Apple EarPods. Rovnako nie je žiadnou veľkou slávou ani celková maximálna hlasitosť. Keď som sa rozhodol porovnať hlasitosť týchto slúchadiel s EarPods, víťazom sa v tomto teste jednoznačne stali slúchadlá od Applu za 30€, ktoré ponúkajú asi o 20 – 30% hlasnejší zvuk. Na druhú stranu slúchadlá Harman Kardon omnoho kvalitnejšie tlmia okolitý hluk a keď sa rozhodnete dať obe slúchadlá na najvyššiu hlasitosť, sú to práve Harman Kardon NI, ktoré je zvonku počuť slabšie. Netreba zabúdať ani na výšky. Ich kvalita sa pohybuje na rovnakej úrovnia ako u spomínaných EarPodov, ktoré sú dodávané k iPhone 5, iPodu nano a iPodu touch. Všetky recenzované slúchadlá boli pritom recenzované v rovnakých podmienkach. Na prehrávanie hudby bol použitý iPod nano 7. generácie s vypnutým ekvalizérom a hlasitosťou nastavenou vo väčšine prípadov na 70%. Všetky skladby boli zakúpené v obchode iTunes Store.

HARMAN:KARDON

Ako tvrdí už samotný nadpis našej recenzie, nesúď slúchadlá podľa obalu. Je zrejmé, že sa pracovníci spoločnosti Harman venovali viac prémiovému dizajnu ako kvalite zvuku, čo je podľa mňa veľmi veľkou chybou, keďže sa jedná o výtvor spoločnosti, ktorá má na svedomí zvukovú techniku pre audiofilov. O modeli NI sa však ako o produkte pre audiofilov v žiadnom prípade hovoriť nedá. Ba čo viac, v porovnaní so slúchadlami EarPod som od produktu za 99€ čakal omnoho viac, ostávam však sklamaný. Sklamaný najmä preto, že prakticky všetky produkty od Harmanu, ktoré sa mi dostali k ušiam, zneli vo výsledku omnoho lepši a túto sériu príjemných zážitkov model NI pokazil. Konkurentov pre tento produkt je niekoľko. Prvou alternatívou je investícia do slúchadiel Apple EarPod, ktoré môžu byť vaše za menej ako 30€. Druhou možnosťou je investícia do slúchadiel v rovnakej cenovej hladine, teda napríklad AKG K375 či JBL J33i. Jediné, na čo si budete musieť zvyknúť, je ale absencia luxusne pôsobiacej krabičky, ktorá slúži na uschovanie produktu.

recenze_harman:kardon

Dnes nejčtenější

.